Joe Biden csütörtök reggel kijelentette, hogy nem tekinti bizonyítéknak Volodimir Zelenszkij elnök szavait, miszerint a lengyel területre zuhant rakéta nem ukrán volt – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. (Angolul itt, de megírta pl. a brit Express is.)
Zoom
Fotó: AP/Susan Walsh
Ez nem bizonyíték – fogalmazott Biden, amikor visszatért Washingtonba a G20-csúcsról.
Videón a beszólás:
A Fehér Ház próbál ellensúlyozni: az oroszoké a felelősség...
Az Egyesült Államok teljes mértékben bízik a lengyelországi rakétarobbanás ügyében végzett vizsgálatban, de a végső felelősséget Oroszországra hárítja, függetlenül attól, hogy ki lőtte ki a rakétát.
A European Truth írása hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államoknak egyelőre nincsen semmilyen olyan adat a birtokában, ami ellentmondana a lengyelek korábbi állításának, miszerint a robbanást nagy valószínűséggel egy ukrán légvédelmi rakéta okozta.
Azonban bármilyenek is a lengyel következtetések, egyértelmű, hogy Oroszországé a teljes felelősség – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Adrienne Watson.
Frissítés: az amerikai és a lengyel vezetők nem örülnek a nyilvánvaló hazudozásnak
A CNN cikket írt arról, hogy miként reagált az amerikai vezetés a keddi, lengyelországi rakétabecsapódásra. Írásukból az is kiderült, hogy az ukránok (pontosabban a kijevi zsidók - a szerk.), valamint az amerikaiak és a lengyelek között kisebb konfliktus alakult ki amiatt, hogy Ukrajna nem hajlandó elfogadni azt a megállapítást, miszerint ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Przewodówban.
A CNN szerint Joe Bident helyi idő szerint hajnal 5.30-kor keltették fel segítői az indonéziai Balin, ahol a G20-ak találkozója zajlott. Az elnök nem sokkal később már Andrzej Duda lengyel államfőt hívta telefonon, hogy a részletekről érdeklődjön.
A következő órákban még az amerikai tisztviselők többsége is csak találgatta, mi történhetett. Közülük is sokan csak Biden felszólalásából (amely európai idő szerint szerda hajnalban történt) tudták meg, hogy vélhetően nem orosz rakéta csapódott be, és ez sokakat megnyugtatott – árulta el a CNN-nek az egyik tisztviselő.
Mindeközben az "ukránokkal" is kialakult egy kisebb nézeteltérése az amerikai vezetésnek, miután Volodimir Zelenszkij még korábban, európai idő szerint kedd este azt mondta, hogy orosz rakéta csapódott be Lengyelországban. Állítólag Zelenszkij kedd éjjel beszélni akart Bidennel, de helyette csak Jake Sullivannel, az amerikai nemzetbiztonság fejével tudott beszélni, aki kérdőre vonta, hogy mi alapján tesz ilyen kijelentést.
Zelenszkij azóta is kitart álláspontja mellett, és tagadja, hogy ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban. A CNN szerint ezt már nemcsak az amerikaiak, hanem a lengyelek is visszatetszéssel fogadták. (Azóta Andrzej Duda lengyel elnök is hivatalosan közölte, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be.)
A CNN-nek nyilatkozó források azt is elárulták, hogy Biden és Zelenszkij azóta sem beszélt személyesen a történtekről. Az "ukrán" elnök csütörtökön is azt mondta: nem tudja pontosan, mi történt, de meggyőződése, hogy az oroszok rakétája csapódott be Lengyelországban.
(Index - MTI nyomán)
Korábban írtuk: