Őrizetbe vettek a német hatóságok három embert, akiről azt gyanítják, hogy a kínai titkosszolgálat javára kémkedett - jelentette be hétfőn Karlsruhéban a német szövetségi ügyészség.
A szövetségi bűnügyi hivatal két férfit és egy nőt vett őrizetbe Düsseldorfban és Bad Homburgban, munkahelyüket és otthonukat a hatóságok átkutatták. A gyanúsítottak legkésőbb 2022 júniusa óta dolgozhattak a kínai hírszerzésnek. A hatóságok szerint katonai technológiákkal kapcsolatos információkat adhattak át Kínának. Őrizetbe vételük idején épp olyan kutatási projektekkel kapcsolatban folytattak tárgyalásokat, amelyek a kínai tengeri harci képességek bővítéséhez lehettek hasznosak Peking számára - állt az ügyészség közleményében.
Az egyik elfogott férfiről azt lehet tudni, hogy katonai innovációkhoz köthető adatokat adott át a kínai titkosszolgálat egy munkatársának, aki Kínában tartózkodott. Ehhez használta fel a férfi a szintén őrizetbe vett házaspár düsseldorfi vállalatát, amelyen keresztül kapcsolatokat építettek ki és folytattak együttműködést német tudósokkal és kutatókkal. Egy kínai vállalkozó számára készítettek elő jelentést hadihajók motorjához is használt alkatrészek technológiájáról. A szóban forgó kínai vállalkozó mögött a jelek szerint a kínai titkosszolgálat állhatott.
Nancy Faeser német belügyminiszter hétfői közleményében hangsúlyozta: nagy figyelemmel követi a berlini kormány a kínai kémkedés jelentette fenyegetést és kockázatot az üzleti és tudományos területeken. A német kormány egyik szóvivője azt mondta, hogy a három őrizetbe vett német állampolgár esetét alaposan megvizsgálják, és megteszik a szükséges válaszlépéseket.
(MTI)