Kereskedelmi kapcsolataik szorosabbá fűzése érdekében közös gazdasági folyosó létrehozásról szóló szándéknyilatkozatot írt alá Irak, Törökország, Katar és az Egyesült Arab Emírségek - jelentette be Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök hivatala.
A Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői bagdadi látogatása során létrejött megállapodás egy új, az érintett országokat összekötő vasút- és úthálózat kialakítását célozza, a beruházás becsült értéke 20 milliárd dollár - tudatták.
A tervek szerint 2038-re kiépülő kereskedelmi útvonal a dél-iraki Bászra új kikötőjét köti majd össze Törökország tengeri kijáratú kereskedelmi központjaival, egyebek között a Földközi-tenger partján fekvő Mersinnel és Isztambullal.
Bászrában jelenleg a Közel-Kelet egyik legnagyobb kikötője épül Grand Fau néven, a világ leghosszabb, több mint 14 kilométer hosszú hullámtörőjével. Irak azt reméli, hogy elkészültével a kikötő az Ázsiát Európával összekötő kereskedelmi útvonalak csomópontja lesz a térségben.
A kereskedelmi beruházásokat magába foglaló szándéknyilatkozat mellett Erdogan és asz-Szudáni hétfőn országaik közötti stratégiai keretmegállapodást is aláírt Bagdadban, amely a biztonsági, az energetikai és a gazdasági együttműködést szabályozza Irak és Törökország között.
(MTI)