Büntetőeljárást indítottak Evgeniya Gutul, a moldovai gagauz autonóm terület vezetője ellen a pártfinanszírozási szabályok megsértése miatt - közölte szerdán a moldovai ügyészség.
Gutult azzal vádolják, hogy 2019-től 2022-ig oroszországi forrásokat csatornázott át az emigrációban élő Ilan Shor üzletember vezette, mostanra betiltott ellenzéki Sor párthoz. "Gutul (...) aktívan részt vett főként az Oroszországi Föderáció területéről származó bűnszervezetnél keletkezett, elszámolás nélküli pénzügyi források módszeres átirányításában a Moldovai Köztársaságba" - ismertette az ügyészség.
Gutul, aki szorosabb kapcsolatokat szorgalmaz Moszkvával, Telegram-oldalán koholmánynak nevezte az ellene felhozott vádakat. "Ma a bíróság elé került egy ellenem felhozott, koholt büntetőügy. A keresetet a korrupcióellenes ügyészség nyújtotta be" - ismertette Gutul, aki szerint a vádhatóság Maia Sandu moldovai elnök utasítására cselekedett.
A gagauz politikusnő viszonya feszült az európai integrációra törekvő chisinaui vezetéssel, amely tart Moszkva, illetve a száműzött oligarchák befolyásától a belpolitikai életre. Elmarasztalása esetén kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti, és eltilthatják közhivatalának viselésétől is.
Gutul az utóbbi hónapokban többször is megfordult Moszkvában, ahol magas rangú tisztségviselőkkel beszélt, köztük márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott.
A moldovai ügyészség azt is szemére veti a gagauz vezetőnek, hogy pénzt fizetett aktivistáknak, hogy részt vegyenek a Sor párt által 2022-ben szervezett kormányellenes megmozdulásokon. Korábban azzal is megvádolták, hogy választókat fizetett le a 2023-as helyhatósági választásokon. Ő következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat.
A 134 ezer lakosú autonóm területet túlnyomó többségben az altáji török népekhez tartozó, de ortodox keresztény vallású gagauzok lakják.
Időközben Dmitri Konstantinov, a gagauz parlement házelnöke arról számolt be, hogy Oroszországban tett látogatását követően megfosztották diplomáciai útlevelétől. Mint mondta, április 20-án utazott ki, s 23-án tért vissza Moldovába, amikor a chisinaui repülőtéren ellenőrzés során elkobozták útlevelét, arra hivatkozva, hogy a dokumentum nem található adatbázisukban. Elmondta, hogy kifaggatták oroszországi látogatásáról. Kijelentette, hogy a hatóságok bánásmódjának hátterében a moldovai vezetést sejti.
(MTI)