Több ország állampolgárai is részt vettek a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen elkövetett terrortámadás megszervezésében, amelyet egyebek mellett kriptovaluta felhasználásával finanszíroztak - jelentette ki Jurij Csihancsin, az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) vezetője csütörtökön Nyizsnyij Novgorodban.
"A nyomozati tevékenység még nem zárult le, de az előzetes eredmények azt mutatják, hogy több ország állampolgárai is részt vettek a terrortámadás megszervezésében. A terrortámadás finanszírozása pedig számos pénzügyi szervezeten keresztül történt, különböző eszközök, köztük kriptovaluta felhasználásával" - mondta Csihancsin a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem aktuális kérdéseivel foglalkozó nemzetközi fórumon. A Roszfinmonitoring vezetője korábban azt is elmondta, hogy számos ország kész segíteni Oroszországnak a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás kivizsgálásában, mivel érdekeltek a terrorizmus terjedésének megakadályozásában.
Csihancsin azt is kijelentette, hogy a terrortámadás alaposan átgondolt volt, és a megvalósításhoz egy nemzetközi bűnözői hálózatot alkalmaztak. Az elkövetőket pénzzel, fegyverrel, lőszerrel látták el, biztosították számukra a közlekedést és a helyszínről való elmenekülés lehetőségét. A tisztségviselő szerint az akciót egyértelműen összehangolták az elkövetők megbízói.
A Moszkva melletti Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legnagyobb terrortámadását. A merénylettel kapcsolatban, amelyben 145 ember vesztette életét, eddig 11, jellemzően tádzsik nemzetiségű gyanúsítottat tartóztattak le.
Moszkva szerint a nyomozás megerősítette, hogy kapcsolat van a Crocus City Hall koncertterme elleni terrortámadás elkövetői és az ukrán "nacionalisták" között. Több nyugati kormány és Kijev is azt hangoztatta a támadás utáni első óráktól kezdve, hogy Ukrajnának nincs köze a merénylethez, és hogy az elkövető az Iszlám Állam nevű terrorszervezet volt, amely vállalta is a merényletet.
(MTI)