Megtarthatja állását Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki ellen hatalmi visszaélés gyanújával korábban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt - derült ki az IMF közleményéből.
A szervezet washingtoni székhelyén, helyi idő szerint szombat este nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az IMF igazgatótanácsa helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető a férjezett Nagy Piroska magyar származású közgazdásznővel, a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott. (Kettejük intim témájú elektronikus leveleit az asszony férje, egy argentin közgazdász fedezte fel, aki korábban ugyancsak az IMF-nél dolgozott vezető beosztásban, jelenleg pedig a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) tölt be vezetői posztot.) A valutaalap vezető testülete az ügyben elrendelt vizsgálat megállapításaira hivatkozva azonban tisztázta az IMF-vezetőt a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól, és úgy döntött, hogy továbbra is együtt kíván működni Strauss-Kahnnal.
A vezérigazgató ellen október 18-án bejelentett vizsgálat többek között arra is kiterjedt, hogy a magyar közgazdásznő kedvezményes feltételekkel távozott-e augusztusban a valutaalaptól a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz, illetve távozása Strauss-Kahn kérésére történt-e.
Paul Wolfowitz élettársának jelentős fizetésemeléssel járó előléptetése miatt több mint egy évvel ezelőtt távozni kényszerült az IMF társintézményének, a Világbanknak az éléről. Az IMF az egyik legfontosabb világuralmi szervezet, amelynek segítségével kezelni lehet a hetekkel ezelőtt kirobbant nemzetközi pénzügyi válságot.
(Napi Online nyomán)