Roman Evgenevics Konopljov, a moszkvai Nemzeti Stratégiai Intézet szakértője olyan ötlettel állt elő a napokban, amelytől a Moldvai Köztársaság (Besszarábia) visszaszerzésében, Romániához való csatolásában reménykedő románok ereiben megfagyott a vér: szerinte Besszarábiából cigány államot kellene létrehozni, odatelepítve a romániai cigányokat, a románul beszélő moldávokat Romániába, az orosz anyanyelvűeket pedig a Dnyesztermenti Köztársaságba kellene telepíteni, mely utóbbi népszavazáson döntene, hogy önálló marad, vagy csatlakozik Oroszországhoz, esetleg Ukrajnához.
Konopljov érdekes figurája az orosz politikai irodalomnak
Konopljov ötletét természetesen nem kell nagyon komolyan venni, bár a kedélyek felborzolására biztosan jó.
A szakértő egyébként 1973. szeptember 4-én született az oroszországi Brjanszk tartományban lévő Pocsol helységben. 1978-ban a szüleivel együtt a Dnyesztermenti el nem ismert köztársaságba költözött. 1992-ben, a román moldávok inváziójától félve visszaköltöztek Oroszországba. 2002-ben tüntetéseket szervezett a Moldovai Köztársaság moszkvai nagykövetsége előtt, majd ismét Tyiraszpolba, a transznisztriai fővárosba költöztek.
A Brjanszki Egyetemen nemzetközi jog (1996) és számítástechnika (2003) karán szerzett oklevelet. Szabad idejében a “Volsebnja Gora” rockegyüttesben zenél, 16 éve újságcikkeket ír.
2002 júliusa és 2005 júliusa között a "Transznisztria: Nemzeti politika” c. internetes portál szerkesztője. Ő hozta létre a “Lenta PMR” transznisztriai hírügynökséget. 2007 januárja és 2009 augusztusa között a tyiraszpoli “Ruszkij Proriv” újság főszerkesztője volt. 2009 júliusában a RIA Dnyesztr hírügynökség főszerkesztőjévé nevezik ki. A dnyesztermenti szeparatizmus főideológusának tekintik. “A szélsőséges evangéliuma" c. regénye radikális fiatal politikai aktivistákról szól, Oroszországban betiltották.
(Gardianul nyomán, fordította: Mazarin)