A Neturéj Kártá (A Város Őrzői – נטורי קרתא ) nevű anticionista ortodox zsidó vallási mozgalom négy rabbija az elmúlt szombatot a Gázai övezetben töltötte. A palesztin sállal és zászlóval dekorált kaftánosok Egyiptom területéről léptek be az izraeli blokád alatti Gázai övezetbe, ahol a Gázai övezet és egész Palesztina szabadságáért tüntettek.


Ortodox rabbik a gázavárosi tüntetésen

Jiszóel Doved Weiß rabbi, a Neturéj Kártá küldöttségének vezetője újságíróknak még egyiptomi területen kijelentette: Azért látogatnak el palesztin földre, mert szeretnék kifejezni közösségük együttérzését az izraeli blokáddal sújtott Gázai övezet lakosságával. A Neturéj Kártá küldöttségének tagjai már 2009 júniusában is látogatást tettek a Gázai övezetben, ahol Iszmá'íl Hánije, a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom miniszterelnöke is fogadta őket.


A Neturéj Kártá négy rabbija a Gázai övezetben

A Neturéj Kártá négy rabbija most szombaton a Gázavárosban rendezett tömegtüntetésen is részt vett, amikor is angol és arab nyelvű transzparensen, palesztin zászlót lobogtatva követelték a Gázai övezet, valamint egész Palesztina szabadságát.


A rabbik gázavárosi gyermekek körében

A héberrel és arabbal rokon arameus nyelvű Neturéj Kártá (נטורי קרתא) jelentése magyarul „A Város Őrzői”. A következetes anticionista politikát folytató ortodox zsidó vallási közösség (mintegy 2500-3000 család) követői Jeruzsálem Méá Seárím nevű negyedében, Bét-Semes és B'néj Brák izraeli városokban, illetve New Yorkban, Londonban és néhány kanadai városban élnek. Há-Homá (A Városfal – החומה) címen saját folyóiratot is megjelentetnek.
A Neturéj Kártá küldöttsége 2006 decemberében Teheránban Mahmúd Áhmádinezsád iráni elnökkel is találkozott. A perzsa elnök hivatalában lezajlott találkozón az ortodox rabbik köszönetet mondtak Áhmádinezsádnak, amiért „bátran fölveszi a küzdelmet a cionista rendszer bűneivel”.


Mahmúd Áhmádinezsád és vendége


Mojse Hirsch „külügyminiszter”
és Jasszer Arafat 2003-ban
Jasszer Arafattal, a PFSZ legendás vezetőjével és más palesztin politikusokkal is jó viszonyt ápolt a Neturéj Kártá. Mojse Hirsch, a közösség „külügyminisztere” az izraeli politikusok és a sajtó fölháborodását kiváltva többször is találkozott Arafattal és más palesztin vezetőkkel.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
Kapcsolódó: