Amint arról beszámoltunk, nemzetközi segélyszállító hajóraj tart az izraeli blokád sújtotta Gázai övezetbe. Az Amnesty International által szintén tegnap közzétett jelentés is alátámasztja azt a palesztin állítást, miszerint a blokád következtében élelmiszer- és gyógyszerhiány van a Gázai övezetben. A nemzetközi segélyhajók ezen a helyzeten szeretnének javítani, illetve fölhívni a figyelmet a blokád tarthatatlanságára, de a jelek szerint Izrael mindenáron megakadályozza a hajók befutását a Gázai övezet kikötőibe.


Segélyhajó üdvözlése Gázavárosban

Izrael embertelen tervének megvalósításához segédkezet nyújt Ciprus. Az izraeli hadsereg rádióállomása már csütörtökön este jelentette, hogy a nicosiai kormány nem engedélyezi a segélyhajók kifutását a ciprusi kikötőkből, valamint azt is megtiltja nekik, hogy ciprusi vizekre hajózzanak.

A ciprusi döntésnek természetesen megvannak az előzményei. Joszi Gál, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója csütörtökön megbeszélést kezdeményezett Törökország, Ciprus, Svédország és Írország Tel-Avivban akkreditált nagykövetével, és igyekezett „meggyőzni” őket arról, hogy az országaikból küldött segélyt vigyék az izraeli Ásdod kikötőjébe, ahol a zsidók előbb biztonsági szempontból átvizsgálják, majd eljuttatják a Gázai övezet lakosságának. (Az átlátszó trükkel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy Izrael a múltban már többször is eljátszotta ezt a játékot, amikor is a palesztinoknak szánt nemzetközi segély jelentős részét biztonsági szempontból veszélyesnek találta, lenyúlta, vagy egy kis részét igen megkésve juttatta el a gázaiaknak – J. K.)

Izrael mindenképpen föltartóztatja a Gázai övezetbe tartó segélyszállító hajórajt. Éhúd Bárák, a „gázai hóhér” fölhívta telefonon a ciprusi, görög és az ír külügyminisztert és kifejtette nekik, hogy a segélyszállító hajók útnak indítása nem egyéb, mint „politikai és médiaprovokáció”. Bárák hadügyminiszter megismételte azt az többször hangoztatott izraeli álláspontot is, miszerint a Gázai övezetben szó sincs humanitárius válságról, a palesztinok jól élnek, mert Izrael biztosítja számukra a kellő mennyiségű élelmiszert és gyógyszert.


A Hamász parti őrsége

Közben az izraeli erőszakszervek is fölkészültek a segélyhajók elfogására és az ásdodi kikötőbe történő bevontatásukra. Az izraeli hadsereg, rendőrség, börtönőrség és a belügyminisztérium Égi szelek – Ruhot sámájim - רוחות שמים ) fedőnevű hadműveletének forgatókönyve szerint, ha a segélyhajók nem tesznek eleget a visszafordulásra vonatkozó fölszólításnak, az izraeli börtönőrség Mecádá és a haditengerészet „13-as hajóraj” nevű különleges egységének álarcot viselő katonái rajtaütnek a hajókon, majd a 750-800 személyt és a szállítmányt még a nyílt tengeren elsődleges biztonsági vizsgálatnak vetik alá.

Ezután a hajókat utasaikkal együtt bevontatják az ásdodi kikötőbe, ahol a „provokátorokat” sátrakban kialakított kihallgatótermek és fogdák várják. A belügyminisztérium munkatársai fölajánlják nekik, hogy a lodi nemzetközi repülőtéren keresztül kiutasítják őket Izraelből, vagy, ha ezt nem fogadják el, akkor letartóztatják őket. A zsidók „számos provokációtól” tartva az ásdodi kikötő „fogadó bázisát” hermetikusan elzárják a külvilágtól, ami azt jelenti, hogy újságírók sem kerülhetnek a nyílt tengerről elrabolt emberek közelébe. A Hamász parti őrsége közben bejelentette, hogy motoros gumicsónakjaikkal igyekeznek megközelíteni és méltóan fogadni a Gázai övezet partjai felé tartó segélyhajókat.


A hajóraj svéd egysége

A Vállá!Hádásot nevű izraeli hírportál itt elérhető videójának elején láthatjuk a segélyhajók utasainak „fogadására” az ásdodi kikötőben előkészített sátrakat, majd a rendkívül megnyerő külsejű Ávi Benájáhu vezérezredes, az izraeli hadsereg szóvivője arról beszél, hogy a hadügyminisztérium és a rendőrség nem engedi meg a segélyhajók megérkezését a Gázai övezetbe, mert „az akció célja nem más, mint a segítség leple alatt végrehajtandó politikai és médiaprovokáció”.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info