Christian Wulff
Drámai szavazássorozat után a konzervatív-liberális kormánykoalíció jelöltjét, Christian Wulff alsó-szászországi tartományi miniszterelnököt választották meg szerda este Németország új államfőjévé. Az első két választási fordulóban sem Wulff, sem az esélyesebb ellenjelölt, az egykori keletnémet polgárjogi harcos, Joachim Gauck nem szerezte meg a szükséges abszolút többséget.
A harmadik fordulóban Christian Wulff 625 szavazatot szerzett, Gauck pedig 494 voksot kapott. Ebben a fordulóban a Baloldal jelöltje, az esélytelen Lukrezia Jochimsen már nem indult, és a párt képviselői tartózkodtak a szavazástól.
A rendkívüli elnökválasztásra azután került sor, hogy május végén váratlanul lemondott hivataláról Horst Köhler. A szerdai szavazást páratlanul izgalmas kampány előzte meg, a kormánypártok jelöltjével szemben az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek által jelölt, volt keletnémet ellenzéki vezető, Joachim Gauck mind a lakosság, mind a politikusok körében egyre nagyobb népszerűségre tett szert.
Az elnökválasztás során Christian Wulff személyében egy pártpolitikus, Angela Merkel kancellár pártjának, a kereszténydemokrata CDU-nak az alelnöke, egyben Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke és a pártoktól független, korábbi ellenzéki tevékenységéért a német egység jelképének számító Joachim Gauck csapott össze. A kampányt éles vita kísérte arról, hogy a jelenlegi helyzetben Németországnak a pártok által delegált vagy pedig független elnökre van szüksége. Külön érdekességnek számított, hogy közvetlenül a szavazás előestéjén két korábbi tekintélyes elnök, Richard von Weizsacker és Roman Herzog egyaránt mindenfajta pártkötődéstől mentes, szabad választásra szólított fel.

A haverjai között
A szerdai választás ezek után nemcsak a legdrámaibb, de a leghosszabb volt a háború utáni államfő-választások történetében. A szavazás háromfordulós volt, és csaknem 9 órán keresztül tartott, és az első két fordulóban sem Wulff, sem az esélyesebb ellenjelölt, Gauck nem kapta meg a megválasztáshoz szükséges abszolút többséget. Wulff az előzetes várakozásoknál jóval kevesebb, míg Gauck jóval több szavazatott szerzett, ami egyértelművé tette: a kormánykoalíciós padsorokból nagy számú politikus megszegte az előzetesen kért és beígért szavazati pártfegyelmet, és az ellenzék által jelölt, de általános megbecsülésnek örvendő Gauckra adta le voksát.
A harmadik fordulóban az ugyancsak ellenzéki Baloldal pártja már visszavonta esélytelen jelöltjét az indulástól, de a reformkommunista párt úgy döntött: nem támogatják Joachim Gauckot a kormánykoalíció jelöltjével szemben, és 121 küldöttjük tartózkodott a szavazástól.
Mindennek nyomán a harmadik fordulóban az 1244 fős szövetségi közgyűlésben Wulff 625, Gauck pedig 494 szavazatot szerzett. Christian Wulff azonnali hatállyal lemondott alsó-szászországi tartományi miniszterelnöki tisztségéről.
Megválasztását követő első nyilatkozatában az újdonsült elnök együttműködést ajánlott mindenkinek, és köszönetet mondott riválisának a fair és nemes, a kölcsönös megbecsülés jegyében lezajlott vetélkedésért. Úgy értékelte, hogy Joachim Gauck mostani szereplésével is hozzájárult Németország tekintélyének növeléséhez. Hangsúlyozta, hogy valamennyi német állampolgár elnöke akar lenni, és egyben hidat kíván teremteni a politikusok és a lakosság között.
A választások tanulságainak elemzése még hátravan. Az első vélekedések szerint azonban a koalíciós pártpolitikusok sorozatos "átszavazása" jelentős mértékben ártott Merkel kancellár és az általa vezetett koalíció amúgy is megtépázott tekintélyének. Wulff sima győzelme a koalíció sikerét is jelentette volna, ezzel szemben a szavazás során történtek felszínre hozták a kormánypártok közötti feszültségeket. Általános vélekedés szerint a koalíciós "ellenszavazatok" nem a Wulffal, hanem a Merkel-kormány politikájával szembeni elégedetlenséget jelezték.
A kancellár mindennek ellenére derűlátóan nyilatkozott. Hangsúlyozta, hogy a kormány töretlenül folytatja munkáját, és annak a meggyőződésnek adott hangot, hogy Christian Wulff az ország jelenlegi nehéz helyzetében a legjobb választást jelentette.
(MTI)