Németországi aktivitásának fokozására, és ennek jegyében saját németországi iroda nyitására készül az Osztrák Szabadságpárt. A határon átnyúló kooperáció oka valószínűleg Törökország EU-csatlakozásának a megakadályozása.
Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban működő Pro Köln jobboldali-populista párttal együttműködve akarja létrehozni német irodáját - írta hétvégi számában a Süddeutsche Zeitung. A tervezett lépés célja egy új, országos aktivitású jobboldali párt alapításának a támogatása német földön
A Pro Köln néven tavaly a Rajna menti nagyvárosban a leadott voksoknak több mint öt százalékát szerezte meg, öt képviselőt küldhetett a városi képviselőtestületbe. Fő kampánytémája a muzulmán bevándorlók, illetve a metropolisban építendő nagymecset elleni mozgósítás volt.
Az FPÖ tartományi titkára, Hans-Jörg Jenewein a müncheni újságnak megerősítette a párt németországi aktivitásának fokozását célzó terveket. Mint elmondta, a bécsi tartományi választáson aratott siker (az FPÖ a szavazatok 27 százalékával a második legerősebb párt lett az osztrák fővárosban) megfelelő anyagi lehetőségekhez juttatta a pártot, amelyeknek birtokában az eddigieknél is hatékonyabban akarja segíteni a Pro-mozgalmat.
Több európai jobboldali-populista párt képviselőinek bécsi találkozóján Hans-Christian Strache kijelentette: európai szintű állampolgári kezdeményezést akarnak szervezni Törökország uniós belépése ellen.
A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a Pro Köln és az FPÖ szerdára közös sajtóértekezletet hívott össze Leverkusenbe. Ezen fogja bemutatni a sajtónak a két mozgalom hosszú távú stratégiáját Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára és Markus Beisicht, a Pro Köln vezetője.
(MTI)