...persze nem Magyarországon, hanem a franciáknál, ahol eleve nagyságrendekkel keményebben kezelik a cigánykérdést (kiebrudalások, az esetleges állampolgárság elvétele stb.) Talán mondanunk sem kell: nálunk még mindig lopásként kezelnek minden ilyesféle esetet, és 100000%, hogy ez nem fog változni, amíg a Fidesz van hatalmon. Az a Fidesz, amelynek a cigányság a legstabilabb szavazótábora; nem véletlenül az ő szavazóerejüket akarták a többszörösére emelni Orbánék...  Friss hír:
Életek veszélyeztetése miatt is vádat emelhetnek a kábeltolvajok ellen

Hétfőtől rendőrségi helikopterekkel figyelik a francia vasúthálózat egy részét, ily módon igyekeznek elejét venni a sorozatos kábellopásoknak. A tolvajok, akiknek jelentős része román állampolgár (Kuruc.info: gy.k. cigány), a vasút mellett a metró és közúti alagutakban is garázdálkodnak. A kábellopás példátlan gyakorisága a réz világpiaci árának rekordszintű emelkedésével is összefügg.

A francia vasúttársaság biztonsági szakértője szerint a kábeltolvajok tavaly összesen 5833 órányi késést vagy járatkiesést okoztak Franciaországban, a hétfőn a cég és a rendőrség között aláírt megállapodás ezt a folyamatot igyekszik leállítani.

A vasúttársaság vezetése tavaly decemberben döntött úgy, hogy a rendőrséghez fordul segítségért, úgy vélik ugyanis, hogy a folyamatosan szaporodó kábellopások immár a cég működését veszélyeztetik. A társaság vezérigazgatójának beszámolója szerint tavaly hetente negyven lopást regisztráltak, az ebből fakadó károk nagyságát pedig éves szinten több tízmillió euróra becsülte.

Időközben aztán kiderült, hogy a tolvajok nemcsak a vasúti kábeleket fosztogatják. Egy, február eleji razzia során a rendőrök két férfit egy Párizs környéki közúti alagútban kaptak el nyolcszáz méternyi, a közlekedési lámpák működtetéséhez használt rézhuzallal, és a lopás miatt az A86-os elkerülő autópálya forgalma egy teljes hétvégén akadozott.

De a fentiek mellett immár a metróalagutak, rézcsöveket tároló építőtelepek vagy éppenséggel az áramszolgáltató vállalat réztekercs-raktárai is a tolvajok vadászmezejét képezik. Michel Gaudin párizsi rendőrprefektus a múlt héten válságtanácskozást tartott az érintett ágazatok vezetőivel és "pragmatikus intézkedéssorozat" kidolgozására tett javaslatot.

Az első lépések egyike az lesz, hogy a jövőben a kábellopáson ért tolvajok ellen nem csupán lopás, hanem mások életének a veszélyeztetése címen is vádat emelnek, ami lényegesen súlyosabb büntetési tételeket eredményezhet számukra. Emellett rövidesen felszámolják a vasúti sínek mentén található táborokat, ezeken a nyomortelepeken égetik el ugyanis a tolvajok a rézvezetékek külső burkolatait, alapvetően azért, hogy a rendőrök ne tudják megállapítani, honnan lopták el azokat.

A tolvajok utáni hajsza mellett a hatóságok azt is kilátásba helyezték, hogy a jövőben a fémfelvásárló telepeket is fokozottabban ellenőrzik. Szakértők szerint rendkívüli éberségre van szükség az ügyben, február 3-án ugyanis a réz tonnájának ára Londonban elérte az abszolút rekordnak számító tízezer dollárt, márpedig ez azt is jelenti, hogy a kábellopás egyre nagyobb üzletnek számít.
(InfoRádió)