Több mint 1500 ember vett részt azon a péntek esti tüntetésen az észak-csehországi Rumburkban, ami után mintegy háromszázan a cigányok által lakott telepre indultak, ahol kövekkel, üvegekkel, almákkal dobálták meg a házakat.

Rumburki cigányok - "sikeresen" integrálódtak
A helyi cigányok egy része a péntek esti akció idejére már korábban elhagyta otthonát, míg mások bezárkóztak. A tüntetők – köztük a radikális jobboldali mozgalmak több tucatnyi képviselője – cigányellenes jelszavakat skandáltak. A prágai közrádió jelentése szerint a rendőrök a cigányokra támadók közül egy személyt őrizetbe vettek, többet pedig elővezettek és kihallgattak.
Elit kommandósok vigyáznak a rendre
A helyi lakosság és a régióban az utóbbi két-három évben nagy számban betelepült cigányok közötti feszültség ebben a hónapban mérgesedett el, hírek szerint azután, hogy roma fiatalok csoportjai legalább két esetben késekkel, vasdorongokkal, üvegekkel felszerelkezve helyi fiatalokat vertek össze, akik közül néhányan súlyosan megsérültek. A hatóságok a támadásokat „rasszista indítékúnak” minősítették, a belügyminisztérium egy hete 50 tagú elit kommandós egységet küldött a rend fenntartására. A rendőrség eddig hét cigány támadót vett őrizetbe, s eljárást indított ellenük.
(Ugye tetszik érteni, fideszes olvasó? A cseh fiatalok ellen támadó cigányokat minősítették rasszistának, a rendőrség – óh, csodálkozz, balga magyar szavazó! – cigányokat tartóztatott le. Pedig semmi olyasmi nem történt, ami a magyarországi helyzettől nagymértékben eltérne. A tüntetés kiváltó okaként is nevezhető bűncselekmény tulajdonképp abból állt, hogy húsz retkes, büdös, naplopó cigány késekkel és botokkal felfegyverezve rátámadt hat[!] fehér fiatalra, akik a diszkóból tartottak hazafelé. A rendőrség hét cigányt tartóztatott le, a rasszista indíttatás is szerepel az ellenük szóló vádban, míg a fehérek tüntetést szerveztek, amelyen tiltakoztak a cigánybűnözés ellen, valamint a rendőrség tehetetlensége miatt emelték fel szavukat. Ezt követte a séta a cigánytelepre…)
Az észak-csehországi Varnsdorf környékén már hosszabb ideje konfliktusok vannak a helyi lakosság és a betelepülő cigányok között. Májusban a régió 18 településének polgármestere levélben fordult Petr Necas kormányfőhöz, hogy az állami hatóságok orvosolják a helyzetet. A polgármesterek helyi polgárőrséget is létre akartak hozni, de azt a hatályos cseh törvények nem engedélyezik. (Lám, lám, a derék cseh polgármester maga hozta volna létre a „Gárdát”, a Fidesznek köszönhetően pedig immár mi sem tudjuk azt törvényesen működtetni, de legalább van jogszabályunk az „egyenruhás bűnözés” ellen…)
Észak-Csehországban egyre súlyosabb problémát jelent a nagyszámú, rossz körülmények között élő, s döntően munkanélküli cigány lakosság, akik magyarországi fajtársaikhoz hasonlóan agresszív és bűnöző életmódot folytatnak. A helyi megfigyelők és a prágai sajtó szerint is nagy a valószínűsége annak, hogy a régióba cigányok szervezett betelepítése folyik. Az ingatlanügynökségek ugyanis főleg Közép-Csehországban olcsón megvásárolják a cigányok házait, amelyeket felújítva jó pénzért később értékesítenek. A cigányokat eközben olcsó, alacsony komfortú lakásokba költöztetik a határ menti régiókba. Az ottani városokban így cigánygettók alakulnak ki. A mintegy 11 ezer lakosú Rumburkba tavaly például több mint 1200 cigány települt be, míg legalább ugyanennyi már az idei első félévben.
Csehországban a 2001-es népszámláláskor csak alig 11 ezer ember vallotta magát a nem létező roma nemzetiségűnek (a cigány az cigány marad, sosem lesz belőle rom, azaz ember), nem hivatalos kimutatások szerint azonban a csehországi cigányok száma meghaladja a 250 ezret. Számos helyen a cigányok munkanélkülisége szinte százszázalékos, a családok egyetlen hivatalos jövedelmét döntően a szociális támogatások jelentik. A helyzet kísértetiesen hasonlít a hazaihoz, a cseh radikális ifjak megoldásai azonban, sajnos, nem.
(Index, MTI nyomán, kép és videó: Prague Monitor, kommentár: Alex S.)