Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán kezdi meg a konzultációkat a palesztinok ENSZ-tagfelvételi kérelméről – jelentette be hétfőn Navaf Szalám, a BT soros elnöki tisztségét betöltő Libanon ENSZ-nagykövete.
Szalám eredetileg helyi idő szerint hétfő délután három órára tűzte ki az első megbeszélés időpontját a témában. A diplomata azonban a BT negyvenperces zárt ülése után arról tájékoztatta szűkszavú angol és arab nyelvű közleményében az újságírókat, hogy szerdán, helyi idő szerint fél tízkor lesz az első hivatalos eszmecsere a palesztin folyamodványról. A halasztásra nem adott magyarázatot.
Miközben a BT-ben folyt a vita a palesztin kérelemről, a világszervezet székházában sajtótájékoztatót tartott Rijád Manszúr, a megfigyelő státussal rendelkező palesztin ENSZ-nagykövet. Reményét fejezte ki, hogy a BT teljesíti a reá ruházott kötelezettségeket, kedvezően bírálja el a palesztin kérelmet, s mindez nem tart sokáig, legfeljebb néhány hetet vesz igénybe.
Manszúr felhívta a figyelmet arra, hogy immár 131 állam – köztük 9 BT-tagország – jelezte, hogy elismeri a palesztin állam függetlenségét. Vagyis – tette hozzá – a nemzetközi közösség egyszersmind elismerte azt is, hogy Palesztinának sikerült kiépítenie az államisághoz szükséges intézményeket, és a palesztin nép képes irányítani saját sorsát.
Minden nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva Mahmúd Abbász palesztin elnök a múlt pénteken, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az ENSZ-tagfelvételi kérelmet, bár az általa államként elismertetni remélt palesztin terület nagy részét Izrael megszállva tartja, az Egyesült Államok pedig a kérelem biztonsági tanácsi megvétózásával fenyegetőzött.
A palesztinok azt remélik, hogy a tizenötből legalább kilenc szavazatot megszereznek. Ahhoz, hogy az ENSZ elismerjen és tagjai közé fogadjon egy új országot, a Biztonsági Tanácsnak kell ajánlást tennie a közgyűlésnek, amely dönt a kérésről. Az ajánláshoz pedig legalább kilenc támogató szavazat szükséges a BT-ben.
A Biztonsági Tanácsban eddig hat ország – Kína, Oroszország, Brazília, India, Libanon és Dél-Afrika – biztosította támogatásáról a palesztin kérelmet. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Nigéria, Gabon, Bosznia és Portugália még nem döntött, vagy nem fedi fel álláspontját egyelőre. Kolumbia jelezte, hogy tartózkodni fog.
(MTI)
Hétfőn írtuk:
Az ENSZ-ben zajló palesztin küzdelemnek máris érződik a belpolitikára gyakorolt pozitív hatása. A két rivális, sőt, talán egymással kifejezetten ellenséges viszonyt ápoló szervezet október elején Kairóban ül le tárgyalni egymással – erről állapodtak meg a Fatah és a Hamász vezetői, jelentette be Azzam al-Ahmad, a Fatah vezető politikusa.

Mahmúd Abbász Rámalláhban
Al-Ahmad szerint Mahmúd Abbász elő kívánja mozdítani a két szervezet közötti megbékélés ügyét, azok után, hogy pénteken benyújtotta az ENSZ-nek a palesztinok tagfelvételi kérelmét. A kérelmet támogató gázai demonstráció Hamász általi bojkottja nem befolyásolja a megbékélésre tett erőfeszítéseket.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ugyanakkor ma, hétfőn is hatalmas nyomással próbálta rábírni Izraelt és Palesztinát, hogy üljenek le egymással tárgyalni, miközben elkezdték a palesztin kérelem megbeszélését.
A palesztin kérelmet megtárgyaló BT ülése előtt 15 nemzet képviselői tanácskoztak arról, hogy milyen megoldás lenne a legjobb, milyen döntést hoz majd a BT – számoltak be az eseményről a helyszínen tartózkodó diplomaták. Szakértők szerint a BT egy bizottság létrehozását fogja majd javasolni, amelyiknek egy konkrét terv kidolgozása lesz majd a feladata. Az ülés előtt Hillary Clinton Libanon miniszterelnökével beszélgetett. Nijab Mikati korábban támogatta a palesztin indítványt, országa adja a BT jelenlegi elnökét. Egy nevét elárulni nem kívánó magas rangú ENSZ-diplomata szerint a Clinton-Mikati beszélgetés egyik eredménye az, hogy – szerinte – mutatkozik valamiféle „csekély remény” arra nézve, hogy újrakezdődjenek a direkt tárgyalások Palesztina és Izrael között.
A „kvartett” (az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ) pénteken a következő javaslatot tette, amire hétfőig – azaz máig – várt válasszal: egy hónapon belül megkezdeni a tárgyalásokat, három hónapon belül megtenni a javaslatokat, jelentős előrelépéséket elérni hat hónapon belül, és 2012 végére pedig meg kellene születnie a végső megállapodásnak.
Korábban Netanjáhú, a zsidó állam miniszterelnöke igyekezett felpuhítani a palesztin kérelem súlyát azzal, hogy béketárgyalásokat javasolt. Tárgyaljunk a békéről itt és most, mondta Netanjáhú pénteken az ENSZ közgyűlése előtt tartott beszédében. Abbász elnök hétfőig kapott haladékot, hogy megválaszolja az ENSZ BT „kvartettjének”, hajlandó-e tárgyalni vagy sem.
Mahmúd Abbász ma viszont kijelentette: bármiféle tárgyalás csak akkor jöhet szóba, ha Izrael azonnal leállítja a megszállt területeken folyó zsidó telepek építését. A zsidó állam válasza nem sokáig késett: "csak akkor lehet szó tárgyalásokról, ha Palesztina nem szab előfeltételeket a tárgyalásokhoz." Tárgyaljunk a tárgyalások menetét befolyásoló tárgyalásokról – így lehetne összefoglalni a zsidó állam álláspontját, céljuk egyértelműen az időhúzás. A palesztinoknak kilenc támogató szavazat kell a 15 tagú Biztonsági Tanácsból.
(Máán, AFP nyomán Alex Strauss, Kuruc.info)
Vasárnap írtuk:
Az NBC „Vasárnapi találkozás a sajtóval” (Meet the Press on Sunday) című műsorában Netanjáhú továbbra is támadta a palesztinok ENSZ-tagságra vonatkozó lépését. Szerinte a palesztinok azért akarják elismertetni saját államukat, azért kell nekik egy önálló állam „hogy folytassák háborújukat Izrael ellen, semmint befejezzék azt”.
A véleményét egyébként semmivel sem megindokló izraeli miniszterelnök kijelentette, Palesztina anélkül akar önálló államot, hogy elismerné Izraelt, ez a terv viszont el fog bukni. Péntek este, Abbász palesztin elnök ENSZ-ben elmondott beszéde után a zsidó állam katonái és beszédet figyelemmel kísérő fiatal palesztinok között konfliktus robbant ki a Rámalláh-i ellenőrző pontnál. A palesztinok kövekkel támadták az izraeli katonákat, akik tüzet nyitottak rájuk, a The Telegraph szerint viszont „csak” könnygázt vetettek be, a Má'án palesztin hírportál helyszínen tartózkodó tudósítója viszont arról számolt be, hogy gumibevonatú acélgolyókkal lőttek a tüntetőkre, akik közül öten súlyosabb sérüléseket szenvedtek.
A zsidó állam katonái palesztin ifjakra lövöldöznek:
(Má'án nyomán Kuruc.info)
19.00: Mahmúd Abbász palesztin elnök „palesztin tavasz” beköszöntéről beszélt vasárnap Rámalláhba hazatérve, ahol többezres tömeg hősként éltette az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról érkező vezetőt.
Abbász pénteken New Yorkban átadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet. A Mukataába, a Palesztin Hatóság elnökségének székhelyére érkezve az elnök azonnal a palesztin nemzeti mozgalom történelmi vezérének, Jasszer Arafatnak a síremlékéhez sietett – számolt be róla az AFP hírügynökség. Többezernyi híve előtt mondott rövid beszédében Abbász hangsúlyozta, hogy nem újítja fel a tárgyalásokat Izraellel, ha az nem állítja le teljesen a ciszjordániai telepbővítéseket.
(MNO)
2011. szeptember 24., szombat:
A palesztin elnök nem fogja elfogadni a közel-keleti „kvartett” pénteken nyilvánosságra hozott, gyors ütemű tárgyalásokat sürgető béketervét – legalábbis ezt sugallta Mahmúd Abbász szombaton, amikor New Yorkból, az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról hazautazva, a repülőgépen nyilatkozott újságíróknak. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter vasárnap viszont kijelentette: kész elfogadni a közel-keleti "kvartett" (Egyesült Államok, ENSZ, Európai Unió és Oroszország) új béketervét.

Hebron rózsája egy kivetítőn figyeli Abbász beszédét
Az izraeli és a palesztin fél között közvetítő ”kvartett” képviselői pénteken azt javasolták, hogy a felek egy hónapon belül üljenek össze, dolgozzák ki a tárgyalások menetrendjét és módszertanát, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat, s 2012 végéig kössék meg a végleges békeszerződést.
Liberman szerint a javaslat "igen pozitív pontja a tárgyalások előfeltételek nélküli megkezdése". Miközben hangoztatta "fenntartásait a megfogalmazást illetően", pozitív hozzáállását azzal indokolta, hogy Izrael tartozik ezzel az Egyesült Államoknak – megerősítve azt a a gyanút, hogy a „kvartett” javaslata tulajdonképp egyedül az Egyesült Államoké. Oroszország már korábban jelezte, hogy kész megszavazni a palesztinok ENSZ-tagságra vonatkozó kérelmét. Izrael és Amerika viszont mindent elkövet, hogy megakadályozza e kérelem sikerét. A mostani javaslatok politikai célja, hogy elkerüljék a nyílt szavazást, illetve csökkentsék Palesztina ENSZ-ben tett erőfeszítéseinek súlyát.
Abbász leszögezte, hogy nem egyezik bele semmilyen olyan javaslatba, amely nem veszi figyelembe a béketárgyalások felújítására vonatkozó palesztin feltételeket. A palesztin elnök ugyan azt mondta, hogy tanulmányozzák a „kvartett” javaslatát. Ám rögtön hozzátette, hogy nem fogadnak el semmilyen olyan indítványt, amely nem követeli az izraeli telepépítések leállítását, illetve azt, hogy a tárgyalások az 1967-es háború előtti határok tiszteletben tartásán alapuljanak. Márpedig a „kvartett” közleménye nem tartalmaz ilyen követeléseket.
Abbász beszéde az ENSZ tagállamainak képviselői előtt:
Miután Abbász pénteken New Yorkban benyújtotta a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet, az izraeliek és a palesztinok között közvetítő „kvartett” – az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ – képviselői közleményt adtak ki, amelyben arra kérték fel a két felet, hogy egy hónapon belül üljenek ismét tárgyalóasztalhoz, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat, és 2012 végéig kössék meg a végső státusról rendelkező békeszerződést.
Eközben Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a „kvartett” tárgyalási menetrendje nincs kőbe vésve. „A kvartett állásfoglalásában az a fontos, hogy sem a telepépítések, sem a határok ügyében nem támaszt feltételeket a tárgyalások felvételéhez. De a végrehajtás menetrendje nincs kőbe vésve” – szögezte le. Gilad Erdan környezetvédelmi miniszter pedig szombaton azt mondta: „nem nagyon hiszek a tárgyalások felújításában, noha a miniszterelnökünk a lehetetlent is megteszi ennek érdekében”. Hozzátette: „szóba sem jöhet, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő még bármiféle tárgyalás előtt elfogadja a palesztin állam létrehozását az 1967-es határok alapján, illetve a telepépítések befagyasztását.”
(MTI nyomán)
2011. szeptember 23., péntek:
Átadta Mahmúd Abbász palesztin elnök péntek délután New Yorkban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet, jóllehet az Egyesült Államok – ahogy az várható volt Izrael leghatalmasabb barátjától - vétót helyezett kilátásba a kérelem elfogadása ellen.
Történelmi pillanat: Mahmúd Abbász átadja népe ENSZ-tagságra vonatkozó kérelmét a főtitkárnak:
21.20: Hazudik az ATV!
Netanjáhu békejobbot nyújtott Abbásznak az ENSZ-ben – hirdeti öles címekkel a szélsőségesen cionista ATV. Beszámolójukban hosszasan idézik az izraeli miniszerelnök szavait, ám nem teszik hozzá, hogy a zsidó állam, Netanjáhu szerint csak és kizárólag a tárgyalások útján képzeli el a békekötést, amelynek feltétele, hogy a palesztinok vonják vissza az ENSZ-hez beadott kérelmüket. A talmudi logika ezt nevezi békejobbnak, a józan paraszti ész pedig jobbhorognak. Azzal Netanjáhu is tisztában van, hogy ezt a palesztinok nem fogják megtenni. Ha valóban békét akarna, akkor nem innen közelítené meg a kérdést. (Kuruc.info)
21.10: Az AFP jeruzsálemi tudósítója szerint a Muqataa-ban élő palesztinok (a palesztin területek adminisztrációs központja) hosszú autókonvojban indultak el Arafat sírjához. Az örömre vágyó elnyomottak folyamatosan dudálnak és hazafias dalokat énekelnek. Abbász elnök ENSZ-ben elmondott beszédének teljes, angol nyelvű változatát ITT olvashatják el.
20.50: Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ képviselői Ban Ki Mun irodájában fognak egymással tárgyalni - tájékoztatott az ENSZ-főtitkár szóvivője. Tony Blair kifejtette: a palesztinok ENSZ-kérelme "briliáns taktikai lépésnek" bizonyult, ám szerinte ez könnyen konfliktusok kiindulópontjává is válhat.
20.40: Befejezte bibliai idézetekkel és drámai felhívással tarkított beszédét Netanjahu, amelyet gyér taps követett, ellentétben az Abbász beszédét követő tapsviharral.
20.32: Netanjahu sarokba szorult. Bár a jog eszközeivel és Amerika támogatásával elfojthatják a palesztinok ENSZ-béli törekvéseit, azt ő is sejti: Izrael ezzel saját magáról állít ki egy olyan szegénységi bizonyítványt, amelyet a világszerte amúgy sem túl nagy népszerűségnek örvendő zsidó állam egyhamar nem fog lemosni magáról.
Beszédében a zsidó politikus nem szégyellte azt hazudni, ő és állama is békét akar. Szorultságában azt ajánlotta a palesztinoknak, hogy ma és ott (az ENSZ székházában) üljenek le tárgyalni. A  zsidó felsőbbrendűség azért előtört belőle: „Palesztinának előbb békét kell kötnie Izraellel, utána kaphatják meg államukat”. (Forrás: Máán)
20.20: Oroszország megszavazza Palesztina ENSZ-tagságát
Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Oroszország ma este megerősítette korábban már kinyilvánított szándékát, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában támogatni fogja a palesztinok kérelmét. (Forrás: Máán)
20.00: Abbász – előzetes közlések szerint – a főtitkárnak átadott levelében kéri, Ban Ki Mun azonnal továbbítsa a kérelmet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT). A palesztinok állami státuszukat az egyértelmű amerikai vétófenyegetés ellenére is a BT-vel kívánják elismertetni. Az ügy diplomáciai válsággal fenyeget.
Békekötésre biztatta Mahmúd Abbász palesztin elnök Izraelt az ENSZ-közgyűlésben elmondott beszédében. Abbászt nagy taps és ováció fogadta a közgyűlés üléstermében, mielőtt fellépett a szónoki emelvényre. Az elnök felszólalásában elmondta, hogy a palesztinok folytatják a békés, népi ellenállást az izraeli megszállással szemben. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a zsidó telepek bővítése egyaránt veszélybe sodorja a válság két állam (zsidó és palesztin) létrehozásán alapuló rendezését és a Palesztin Hatóság túlélését is. Abbász hangsúlyozta, hogy a palesztinok teljes jogú tagállamként való elismerése segíti a békefolyamatot, és felszólította azokat az országokat, amelyek még nem ismerték el a palesztin államiságot, hogy ezt mihamarabb tegyék meg. „Mi vagyunk az utolsó megszállt nép” – mondta felszólalásában a palesztin elnök.

Ünneplő tömegek gyülekeztek a palesztin nagyvárosokban azzal párhuzamosan, hogy elnökük benyújtotta az ENSZ-ben a palesztin tagfelvételi kérelmet – jelentették tudósítók. A megszállt Ciszjordánia politikai fővárosában, Rámalláhban, valamint Nábluszban, Hebronban és Jerikóban is ezrek vonulnak a központ felé ünnepi hangulatban.
A palesztinok nem könyörögnek a világnak államukért, amely nem jöhet létre ilyen módon - mondta Iszmáil Hanijje. A Gázai övezet miniszterelnöke ezért árulással vádolja Mahmúd Abbászt, mivel meggyőződése szerint Palesztina csak úgy lehet független, ha semmilyen területet nem adnak át Izraelnek.
(MNO nyomán, kép Al Dzsazíra)