A balliberális Spiegel is foglalkozott a bulgáriai történésekkel. Cikkük természetesen a „német” sajtótól olyannyira megszokott hazudozás, nácizás, cigánysajnáltatás.

Például nagyvonalúan „megfeledkeztek” annak a közléséről, hogy a bolgár cigók akarattal gázoltak - amit, még egyszer, még a cigányellenességgel, jobbikossággal, a probléma kiélezésének szándékával igazán nem vádolható Fidesz-pártszócső Magyar Hírlap is egyértelműsített ma! Arról is kussoltak, hogy a halottak, ill. sérültek kivétel nélkül „fehér” oldalon voltak – mind a szívbeteg 16 éves fiatal, mind a szórakozásból elgázolt, meghalt helyi, mind a két rendőr, akikre a menekülő gázoló szintén ráhúzta a kormányt.

Helyette megy a ballib médiumoktól megszokott ködösítés. Persze akkorát már nem mertek hazudni, hogyaszongya szegínromákok haltak meg. De azért megy a duma az állítólagos pogromról, ami még csak véletlenül sem igaz – ahogy azt a mai cikkünkbeli bolgár sajtószemlében már említettük. (Ha igaz lenne mindez, akkor minden fán egy cigány lógna.) Ezt írják a tetvek (fordítás: Galamus):

„Akárcsak a bulgáriai romák elleni jelenlegi erőszakos túlkapásoknál, a forgatókönyv többnyire azonos: kezdetben van egy magánjellegű, néha banális viszály romák és nem romák között, adósságokról van szó vagy kis lopásokról, vagy egyszerűen csak részegen kimondott sértő szavakról. Az ilyen veszekedések pontos körülményei ritkán rekonstruálhatók. Gyakran testi sértéssel, néha egyenesen halálesetekkel végződnek. Ezután pogromszerű atrocitások és önbíráskodások következnek olyan mértékben, amely már nem áll érthető arányban a megelőző eseménnyel.”


Ugye, milyen szépen hazudnak a derék ballibek? Szándékos, halálos „szórakozási  bűnözés”-gázolásból lett egy „magánjellegű viszály”. A szélsőségesen rajvédő „németek” szerint, persze.

Ha már megemlítettük, hogy a cikket a az egyik nagy "kedvenc" (lásd pl. EZT), a ballib Galamus fordította, hadd térjünk ki a magyar vonatkozásokra is. Miért is? Azért, mert pofátlanul hamisítanak. Nem, nemcsak a „németek” - magyarországi hitsorsosaik is. Nézzünk a cikkből egy igen durva példát. Találós kérdés: mi a következő mondat fordítása (a legfontosabb szót félkövérrel emeltük ki)?

„Und als im Februar 2009 in dem ungarischen Dorf Tatárszentgyörgy rechtsextreme Killer das Haus einer Roma-Familie anzündeten und anschließend den aus den Flammen flüchtenden Familienvater und seinen kleinen Sohn erschossen, da rief kein Mitglied der ungarischen Regierung den "Aufstand der Anständigen" aus.”


Nos, aki azt mondja, hogy ez (a szó Galamus szerinti „fordítását” szintén félkövérrel szedtük): "És amikor a magyarországi Tatárszentgyörgy faluban szélsőjobboldali gyilkosok felgyújtották egy roma család házát, és aztán a lángokból menekülő családapát és kisfiát lelőtték, a magyar kormány egyik tagja meghirdette „a tisztességesek felkelését.””, az vagy nem tud németül, vagy balliberális (vagy mindkettő). A német eredeti ugyanis pont azt mondja, hogy az akkori magyar kormány tagjai közül egy sem állt ki a „cigómerénylők” ellen. A Galamus-os férgek ezt, tekintettel arra, hogy az akkori ballib kormány oly közel áll hozzájuk, úgy „fordította”, hogy igenis kiállt egy kormánytag (a tagadásból lett állítás). Nos, vagy ennyire nem tudnak a Galamusnál, ill. úgy általában a „szellemileg-intellektuálisan felsőbbrendű” ballib oldalon németül (de akkor mi a francért „fordítanak”?), vagy tényleg ennyire hülyének nézik az olvasóikat, hogy azok egy ilyen ocsmány ferdítést nem képesek kiszúrni.

Ennek ellenére vannak az (eredeti) anyagban figyelemreméltó igazságmorzsák is. (Ha nem lennének, nem is foglalkoznánk az anyaggal, még a fenti Galamus-”félrefordítás” ellenére sem.) Idézet következik, kommentárjainkkal:

"A romák elleni, Kelet-Európa egész területét lefedő erőszak mértékét az okok keresése során kínálkozó első felismerés szerint az érintett állalmok már csak azzal is korlátok közé szoríthatnák, ha a rendvédelmi erők következetesen fellépnének a törvénysértések ellen, legyen szó túlságosan elterjedt élelemlopásokról, szervezett bűnözésről vagy önbíráskodásról."


Kuruc.info: pontosan! A cigányprobléma közbiztonsági (de nem [túl]szaporodási!) része simán rendezhető lenne legalább nagyságrendnyi – értsd: százezres – börtönférőhely-növeléssel és, fajtától függetlenül, mindenki lesittelésével, aki arra rászolgál. Ez garantálná azt, hogy egyszerűen alig maradna szabadlábon cigány, azaz a kérdést – legalábbis rövidtávon – megoldottuk. Természetesen hosszútávon, tekintve a cigányság szaporodását, csakis a drasztikus létszámcsökkentéssel operálhatunk. Ennek ma egyetlen járható módja van, mivel a sima népirtás, legalábbis még, nem járható út: Cigányisztán.

"Ám nem ez a helyzet. A térség államai súlyos tekintélyproblémával küzdenek, intézményeik gyengék, elavultak és korruptak. A „vadkeleten” annak a joga uralkodik, akinek jobbak a kapcsolatai, vagy aki nagyobb összeggel tud vesztegetni.
...
Tény, hogy az egyes tagállamok és az EU mindig újra milliós összegeket bocsátanak rendelkezésre a romák segítésére, de a pénz elszivárog a hatóságoknál vagy tanulmányokra, konferenciákra, és maguknál a roma szervezeteknél. Az utóbbira hívja fel a figyelmet például Nicolae Georghe román szociológus, aki sok éven át volt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet roma-megbízottja: a kelet-európai pici roma eliteknek nem sikerült a romák többségét akárcsak esetenként is kisegíteni a nyomorúságból. Ehelyett mára Kelet-Európában szinte mindenütt kicsi és bürokratizálódott roma-elit van, amely a támogatási pénzeket fogyasztja.
(Kuruc.info: értsd: sz@rra se jók a különböző, a cigányság felemelését szolgáló segílyek, mert azokat úgyis ellopják a cigány szervezetek meg lenyúlja a korcspátyolgatásból, azok „jogvédelméből” remekül megélő Szociológiai Egyház...)
...
A romák kelet-európai kilátástalansága oda vezetett, hogy tízezrek mennek el Nyugatra. ... Nyugat-Európa azonban természetesen nem tudja vállalni egész kelet-európai népességrétegek évtizedes szociális problémáinak megoldását.
(Kuruc.info: ha a Nyugat nem hajlandó átvenni a cigányokat, sőt, páros lábbal lapátolja ki őket [maguk a németek is, lásd EZT] akkor jobb, ha kussol, és nem pofázik bele Bulgária meg a többi cigányfertőzött ország belügyeibe, nem ugat pogromokról például most...)"

Végezetül hadd hívjuk fel a figyelmet az eredeti (német), ITT levő hozzászólásokra. Van köztük jó pár degenerált, nácizó balliberális (pl. az, aki azt állítja, idézzük, „Magyarországgal kapcsolatban csak azt mondhatom, hogy ott most egy prefasiszta rezsim uralkozik. Mindez az EU-ban. Alapvetően egy vicc, csak a rosszabb fajtából.” („zu ungarn kann ich nur sage, dort ist mittlerweile ein präfaschistisches regime an der macht. und das in der EU. im grund egenommen ein witz, eins ehr schlechter.”)), meg az állandóan bolgár-rászístázók. Vannak azonban jobbak, a bolgár, ill. német cigányhelyzetet jól jellemzők is. Idézünk párat:

A [német] városom egyszer lakásokat épített a cigányoknak. Nem tudom megítélni, hogy szintik [nyugat-európai „őshonos” cigók] voltak-e vagy romák. (Kuruc.info: nem is kell, ugyanaz az ember alatti söpredék mind. A múltkor Münchenben pl. szintik késeltek és romboltak, remekül „bizonyítva”, mennyire „sikeres” volt az integrációjuk...) Kb. öt éven belül úgy tönkrementek az épületek, hogy lakhatatlanná váltak és le kellett őket bontani. (In meiner Stadt wurden mal Häuser für Zigeuner gebaut (ob Sinti oder Roma kann ich nicht beurteilen). Nach ca. 5 Jahren waren diese Häuser dermaßen runtergekommen, dass sie nicht mehr bewohnbar waren und abgerissen werden mussten.)

A bolgár barátnőm elmondta, hogy a bolgár kormány lakásokat épített a romáknak. Mit csináltak erre az oly-nagyon-ártalmatlan romák? Az égvilágon mindent ki/leszedtek és eladtak a házakból/ról. Még a tetőcserepeket is. És még csodálkozik az ember, hogy felüti a fejét a rasszizmus? Ezeket a házakat a bolgárok adófizetői pénzeiből emelték. És mit kaptak érte köszönetképpen? (meine bulgarische freundin hat mir erzählt, dass die regierung siedlungen gebaut hat für die roma.  was haben daraufhin die ach-so-harmlosen roma gemacht? die haben alles in und an den häusern abmontiert und verkauft. sogar die dachziegel. und da wundert sich noch irgendwer, dass rassismus aufkommt? für diese siedlungen wurden steuergelder von bulgariern benutzt.und wie wurde es ihnen gedankt?)