A mai (komolyabb) politikai napilapok közül mind a Magyar Nemzet, mind a Magyar Hírlap foglalkozott a legújabb bolgár, a (Schengen-kudarc és ezer másik ok mellett) múltkori szándékos fehérgázolás miatt kitört, általános népi elégedetlenséget tárgyaló cigányhírekkel – ahogy az MTI is, ráadásul (szokásától eltérően) kifejezetten korrekten.

A hétvégén újult erőre kaptak a megmozdulások, és megint tízezrek vonultak az utcára. A hazai rajvédők nagy-nagy bánatára. Többek között a Népszabadság propagandistáinak. Nos, mint mindig, „hála” Pártunknak és Kormányunknak, az adófizetői tíz/százmilliókkal megtámogatott (cikkünk ITT) balliberális, rajvédő, nyíltan Kertész Ákos mellett kiálló zsidólap egy büdös szót nem szólt a hétvégi fejleményekről ügyről. Ahogy a kenyai emberrablásról (amelyet a Magyar Nemzet legalább egyhatod oldalas cikkben tárgyalt, kiemelve az emberrablók – mit ad Isten! - szomáliai származását) sem. Hiába, szegínéhező szomáliaiak az egész európai baloldal szíve csücske, nem véletlen, hogy nem „áztatja” őket a ballib lap. Ahogy, „természetesen”, a cigányok miatt élet-halál között lebegő csibráki kisfiúról is kussoltak – ahogy eddig is, szemben a korrektebb lapokkal (pl. a Nemzettel – legújabb cikkük ITT). Volt helyette viszont összesen kb. két és fél(!) oldalnyi cigánysajnáltatás (arra mindig van hely, szemben a cigánybűnözés-esetekről való beszámolással):

Biztos Kezdettől a végig (5.o.): fél oldalas Ónody-anyag arról, hogy szegín Ferge Zsuzsikáékat (a Szociológiai Egyház egyik felkent vezérpapja; MSZP-s választási naggyűlések vezérszónoka; nevének „féreg”-áthallása igencsak helyénvaló) nem tűrik meg az MTA-n. Most mégis: mi a francot  várnak? Ha az MTA vezetése tényleg kirúgja a francba a brancsot, akkor az csak azt kapja, amit megérdemel. Érdemi, előremutató munkát nem végez ez a cociológus-söpredék, sőt: minden erővel azon van, hogy konzerválja a jelenlegi, az ország biztos pusztulásába (polgárháború vagy teljes elcigányosodás) vezető, a cigókkal hímes tojásként bánó gyakorlatot, utat. (Mi, sajnos, nem hiszünk abban, hogy Pártunk és Kormányunk valóban eltakarítja ezt a hulladékot, hiszen, ugyebár, a ballib Hegedűs Zsuzsát is pénzelik meg a Népszabadságot is teletömik állami(!) hirdetésekkel. Gyk. gyakorlatilag ugyanaz folyik, mint az „elmúúútnyóóócév” alatt, csak (ál)nemzeti köntösben.)

Háló kell, és nem hal (7.o.): cigánysajnáltatás, -mosdatás a Hegedűs Zsuzsanna-projekt kapcsán, azt bizonygatva, hogy milyen nehéz kiscsibéket nevelgetni. Azt a lap, természetesen, nem kérdezi meg, hogy hogyan lehetséges az, hogy erre a magyarok képesek. Akár úgy is, hogy eltanulják valakitől. De képesek rá – immár majd' 1100 éve. A cigányok miért nem (voltak) képesek megtanulni ugyanezt?

Tapasztalataink, félelmeink és a rögvalóság (12. o.): a hétvégi cigánysajnáltató anyag kapcsán az azt elkövető, bevallottan zsidó Révész Sándor seggének kinyalása és egy jó kis magyarnácizás. Bár a cikk (a Népszabadsághoz mérten) jól és értelmesen indít, a szerző hamar kimutatja a foga fehérjét, és olyan, a rajvédőktől ismert panelekkel kezd el operálni, hogyaszongya „Bárki állít valamit „a cigányokról”, az nem lehet más, mint hazugság.”. Nem véletlen, hogy válaszcikkében Révész Sándor megköszönte, hogy egyetért vele a szerző („Tamás Tibor elismerését köszönöm.”) és tovább nyalja a Szociológiai Egyház megmondóembereinek (itt: Solt, Kemény stb.) a valagát.

No, de vissza a bolgár témára. Az MTI tegnap esti, teljes (teljességében a Függelékben található) híre leszögezi, hogy, idézzük (a lényeg kiemelése tőlünk), „A részvevők mindkét helyen megemlékeztek egy fiatalról, akit a rendőrség szerint szándékosan halálra gázoltak tíz napja egy helyi roma főnök emberei a Plovdivval szomszédos Katunica faluban.” Azaz: semmi „állítólag”, meg „azt mondja néhány helyi” - (most már) a rendőrség állítja azt hivatalosan, hogy a cigányok szándékosan gázoltak.

Mindezt az MTI is (korrekt módon) elismerte. Nem véletlen, hogy mélyen kussolt a Népszabadság (nem tudták volna hogy kimagyarázni az esetet). Ellenben a (cigánykérdésben) lényegesen korrektebb Magyar Hírlap papírverziójának hatodik oldalán szereplő MTI-összefoglalásban („Csalódott bolgárok”) szintén kiemelte (immáron sokadszor), hogy a gázolás szándékos volt. Sajnos az amúgy cigányügyben általában szintúgy korrekt Magyar Nemzet a meglehetősen hosszú, a témával foglalkozó cikkében megmaradt az állítólagozás mellett, miközben, még egyszer, a jóval a lap lapzára előtt kiadott MTI-anyag (is) leszögezte, a szándékosságot nem más, mint a rendőrség állítja. Csupán azt tudjuk üzenni ez utóbbi lapnak: „a krumplileves legyen krumplileves!”

Függelék: az MTI anyaga:

Újabb tüntetés a hatóságok "tehetetlensége" ellen
Büntetlenséget élveznek a romák? Forr a bolgár indulat!

A bulgáriai Plovdivban újabb tüntetést tartottak vasárnap két futballklub szurkolói és hozzájuk csatlakozó más fiatalok vasárnap a kormányt hibáztatva azért, mert szerintük az újgazdagok és a romák büntetlenséget élveznek.


Előző nap a fővárosban, Szófiában volt hasonló tüntetés. A részvevők mindkét helyen megemlékeztek egy fiatalról, akit a rendőrség szerint szándékosan halálra gázoltak tíz napja egy helyi roma főnök emberei a Plovdivval szomszédos Katunica faluban.

A plovdivi gyűlés résztvevői hangsúlyozták, hogy a megmozdulásuk nem etnikai jellegű, de a felirataik elítélő utalásokat tettek a cigányokra. A 2-3 ezer főt megmozgató tüntetés nyugalomban zajlott le, de pár nappal korábban ugyanennek a két plovdivi klubnak a szurkolói felgyújtották a bűnösnek vélt "Kiro cár" három házát.

A tüntetők füttykoncerttel fogadták a miniszterelnök és az államelnök nevének említését, akárcsak a főügyész és a bírói tanács elnökének a nevét, mert szerintük nem szereznek érvényt a törvényeknek.

A fiatalok felhívást intéztek az állami intézményekhez, hogy lépjenek fel a korrupció és az igazságtalanság ellen. Követelték azt is, hogy a hatóságok tiltsák be a koldulást, rombolják le az illegális építményeket, és azt, hogy ne kaphassanak szociális segélyt azok a szülők, akiknek a gyerekei nem járnak iskolába.

A jelszavak közé került, hogy minősítsék terrorista bűncselekménynek a sínek, a közlekedési jelzőtáblák és a csatornafedelek ellopását.