Eljutottunk arra a pontra, hogy ki kell jelentenünk: Oroszország stabilizáló tényezővé vált a világ konfliktusoktól sújtott bizonyos övezeteiben – elsősorban a Közel-Keleten. Legfőképp azért, mert Moszkva komoly ellensúlyt jelent az agresszívan terjeszkedő cionista nyugati birodalommal szemben.
A legfrissebb hír, hogy orosz hadihajók jelentek meg Szíria partjainál. Orosz forrásokból kiszivárgó értesülések szerint Moszkva világos jelzést akart adni a nyugati hatalmaknak: kétszer is gondolják meg, mielőtt „humanitárius segítségnyújtás” ürügyén beavatkoznának a szíriai belső konfliktusba.
Már a Szovjetunió is szoros kapcsolatokat ápolt Damaszkusszal. A két állam között fennálló stratégiai szövetség túlélte a kommunizmus összeomlását, és Oroszország is nagy súlyt helyezett a viszony ápolására Szíriával. Moszkva számos alkalommal fejezte ki támogatását a polgárháborúba sodródó közel-keleti ország számára. A jelek arra utalnak, hogy a Nyugat beavatkozásra készül, csakhogy egy cionista rezsim létrejötte Damaszkuszban súlyosan veszélyeztetné az orosz érdekeket is. Egyáltalán nem véletlen, hogy Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök nem is oly rég óva intette a NATO-t egy a líbiaihoz hasonló intervenció végrehajtásától Szíriában.
A belső elégedetlenség március közepén öltött erőszakos jelleget a közel-keleti országban. Az ENSZ adatai szerint eddig hozzávetőleg 3 ezer ember vesztette életét a zavargásokban. A Nyugat azzal vádolja a damaszkuszi rezsimet, hogy biztonsági erői békés tüntetőket gyilkolnak, ezzel szemben a szíriai vezetés „külföldről támogatott” „bűnözőkre”, „szabotőrökre” és „terrorista csoportokra” hárítja a felelősséget az erőszak elszabadulásáért.
Perge Ottó - Press TV nyomán