Kína a Fukushimai baleset hatásait a csökkenő atomreaktor megrendelésekre úgy használja ki, hogy előre, olcsón lekötötte a világ atomerőmű építő vállalatainak kapacitásainak nagy részét, az idei kínai nukleáris fórumon, a következő 20 évre.
A megrendelés olyan hatalmas, hogy a feladat teljesítésében gyakorlatilag minden atomerőmű építő vállalat részt vesz, ami így jelenleg a világ legnagyobb ipari projektje (csak a Kanadai olajhomok termelés beruházásai, és a Dubai luxusipar beruházásai (összeségében) vannak ilyen nagyságrendben).
Kína így kétszer annyi reaktort rendelt meg, mint a világ többi része együttvéve, ami hatalmas bizonyítéka annak, hogy a nukleáris energia az egyik fő hosszú távú megoldása az egyre terebélyesedő energiaválságnak, és amit racionális gondolkodók által vezetett helyeken tudnak is.
A Kínai vezetők gondolkodása szerint, az egyetlen hatalmas nagyságrendben megvalósítható karbonmentes energiaforrás a nukleáris energia.
A kínai hatóságok gördülékenysége emellett hozzájárul az építkezések gyors lebonyolításához, ami például abban nyilvánul meg, hogy az Areva (francia erőmű építő cég), finnországi erőművét a folyamatosan mindenben belekötő hatóságok miatt már 30 hónappal vannak a határidőn túl, ami a kamatok halmozódása miatt súlyos anyagai terhet is ró az erőműre, addig a cég kínai erőművei a határidők előtt készülnek el.
A nyugati cégek ugyanakkor már most aggódnak attól, hogy a technológiatranszferek által megerősödött kínai nukleáris energia előbb belföldön, majd a szegényebb országok piacain is elkezdik kiszorítani korábbi technológiaforrásaikat, bár ettől egy ideig visszatarthatja őket, hogy a speciális öntödékben készült reaktortartályokat csak néhány nagyüzem képes előállítani világszerte.
(Businessweek nyomán)