Az Amnesty International (AI) élesen bírálta, hogy Iránban halálra ítélik és kivégzik a kábítószercsempészeket.
Idén 488 drogkereskedőt és -futárt végeztek ki az iszlám köztársaságban - mutat rá a nemzetközi bűnözővédő szervezet 44 oldalas jelentése, amelyet csütörtökön tettek közzé a brit fővárosban. A 2009-ben kivégzett 166 drogcsempészhez viszonyítva ez csaknem háromszoros emelkedést jelent.
Az iráni hatóságok "rettenetes mértékű kivégzési orgiába kezdtek", hogy úrrá legyenek az ország hatalmas drogproblémáján - mutat rá az AI jelentése. Ann Harrison, a szervezet Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős igazgatóhelyettese azt hazudta, semmi nem utal arra, hogy a halálbüntetés hatékonyabban gátat vetne a kábítószerek csempészésének, mint a börtönbüntetés.
A halálos ítéletek állítólag aránytalanul nagy mértékben sújtják az etnikai kisebbségek tagjait és a külföldieket. Utóbbiak közül az afgán nemzetiségűek állítólag különösen felülreprezentáltak a kivégzettek között. Egyes értesülések szerint az afgán drogcsempészeket bírósági eljárás nélkül szokták kivégezni Iránban. Jelenleg mintegy négyezer afgán ül siralomházban - közölte Berlinben Ruth Jüttner, az AI német részlegének Irán-szakértője.
(MTI korrigálva)