Jacek Dominik
Hogy a nemzetközi pénzügyek terén valami nagyon nincsen rendjén, azt jól jellemzi az alábbi abszurd hír: Lengyelország arra készül, hogy 6,27 milliárd euró kölcsönt nyújtson a Nemzetközi Valutaalapnak.
Ez az egész maga az őrület. Az IMF, amely irdatlan összegek kihelyezésével süllyesztette nemzetek sokaságát az adósrabszolgaságba és a nyomorba, pénzt kap Lengyelországtól, amely egykor maga is adósa volt a szervezetnek, most pedig tagja az IMF-nek is súlyosan eladósodott államokból álló EU-nak. Természetesen hivatalosan a Lengyel Nemzeti Bank adná a kölcsönt a valamilyen rejtélyes oknál fogva pénzre szoruló IMF-nek, amely azután azt továbbadja a pénzügyi nehézségekkel küszködő európai államoknak.
„A kormány nem szándékozik az állami költségvetésből pénzt nyújtani az eurozóna államainak, azonban fontolgatjuk, hogy a Lengyel Nemzeti Bank hitelt nyújtson a Nemzetközi Valutaalapnak” – jelentette ki Jacek Dominik, a gazdasági miniszter helyettese. Tőle tudjuk azt is, hogy a kölcsön összege feltehetően 6,27 milliárd euró lesz.
Hogy a szegény IMF-et kölcsönökkel kellene megtámogatni, arról decemberben Herman Van Rompuy, az Európa Tanács nevű gittegylet elnöke is beszélt. Ő akkor felvetette, hogy az EU országainak nemzeti bankjai adjanak 200 milliárd euró kölcsönt az IMF-nek azzal a céllal, hogy a Valutaalap „segíteni” tudja az EU eladósodott országait.
Vajon mindenkinek elment már a maradék józan esze? Hát miért nem közvetlenül adják egymásnak a bankok a kölcsönt? Vagy miért nem az Európai Központi Banknak hiteleznek a nemzeti bankok? Az IMF közreműködése nélkül már lélegezni sem lehet ebben a feje tetejére állt világban? Hová lett az IMF pénze? És egyáltalán miért szorul kölcsönökre a Valutaalap? És mi történik akkor, ha az IMF is eladósodik? Vajon a világban kihelyezett hiteleknek hány százaléka mögött áll valóságos fedezet, és mennyi a teljes mértékben a semmiből előállított úgynevezett hitelpénz mennyisége? Nem lenne itt az ideje, hogy az elvileg demokratikus felhatalmazással rendelkező kormányok felügyeletük alá vonják végre a „nemzeti bankok függetlenségének” hazugsága mögé bújó,” nemzetközi pénzügyi intézményrendszernek” nevezett mocskos maffiát?
Warsawvoice nyomán - Perge Ottó