Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök egykori irodavezetője, Naftali Bennett tervet dolgozott ki a palesztin állam megalakulása utáni területmegosztásra. Az izraeli politikusok körében és a hadsereg főtiszti karában népszerű terv értelmében a másfél milliós Gázai övezetet Egyiptomhoz, a megszállt Ciszjordánia hatvan százalékát pedig Izraelhez csatolnák.
Naftali Bennett nevéhez fűződik az a tavaly megszületett dokumentum, amely jó példája annak, hogy a palesztinok életterének elrablását valójában a zsidó telepesek ötlik ki, s a mindenkori jeruzsálemi kormányok utasítására a hadsereg és maguk a fölfegyverzett zsidó kolonialisták valósítják meg. A palesztinok szinte teljes kisemmizésére, az államalapításra vonatkozó álmaik szertefoszlatására irányuló „Bennett-tervnek” cinikus módon a „megnyugatás-terv” (תכנית ההרגעה ) melléknevet adták. Naftali Bennett a nevével fémjelzett tervet a megszállt területeken állomásozó izraeli hadsereg magas rangú katonatisztjeivel és a jelenlegi kormányzó pártokkal történt állandó, szoros együttműködés nyomán, velük egyetértésben dolgozta ki.

Naftali Bennett
Mielőtt fölemlítenénk a napokban nyilvánosságra került Bennett-terv főbb pontjait, nézzük meg, hogy ki is annak szerzője, Naftali Bennett. Az 1972-ben született izraeli üzletember, politikus és „térképátrajzoló” 2006-2008 között az akkoriban még ellenzéki Binjámin Netanjáhunak, a Likud párt vezérének irodavezetője volt, majd rögtön utána, a nagyfőnök hatalomra jutásakor kinevezték a Júdeai, Szamariai és Gázai övezetbeli Zsidó települések Tanácsának (מועצת יש'ע) igazgatójává. A magyar olvasó dolgának megkönnyítésére hozzátesszük, hogy a bibliai gyökerű Júdeát és Szamariát a modern időkben Ciszjordániának nevezik. Az 1980-ban alakult hosszú nevű szervezet kicsit lerövidült, amikor Izrael fölszámolta a Gázai övezetben kiépített zsidó településeket. A csúcsszervezet összefogja a megszállt területeken épült zsidó telepek polgármestereit, a helyi és körzeti tanácsokat, s legfontosabb célkitűzése a további zsidó telepítés megvalósítása.
Nézzük, melyek a Bennett-terv főbb pontjai, elképzelései. A terv leszögezi, hogy az 1948-49-ben, majd az 1967-es háborúban elkergetett palesztin menekültek közül senki nem térhet vissza a megalakítandó palesztin állam, illetve az újabb határmódosítási elképzelések jóvoltából megnövekedett Izrael területére. Palesztin állam létesülhet ugyan, de annak területe jóval kisebb lehet, mint azt a palesztinok szeretnék, s a cionisták által tervezett palesztin miniállam fölé is úgynevezett „biztonsági ernyőt” vonna az izraeli hadsereg. A jelenlegi izraeli kormánypárti politikusok által elfogadott és helyeselt Bennett-terv értelmében az izraeli hadsereg, a határrendőrség, ilyen-olyan biztonsági- és titkosszolgálat továbbra is akkor és ott hatolhatna be az „önálló” palesztin állam területére, amikor és ahol jónak látja.

Légitámadás után a Gázai övezetben
Naftali Bennett és az általa kidolgozott tervet „szentírásnak” tekintő izraeliek álláspontja szerint, ha az izraeli hadsereg és a fentebb említett szervezetek magukra hagynák a palesztinokat, a létrehozandó ciszjordániai palesztin államalakulatban biztosan fölütné a fejét a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom (حركة المقاومة الإسلامية), pontosan úgy, ahogyan történt a Gázai övezetben az izraeli hadsereg kivonulása után. Mint ismert, demokratikus és szabad választásokon a Hamász kormányra jutott a Gázai övezetben, s ma ő irányítja ezt a palesztin országrészt.
A Gázai övezet és a palesztinoknak megmaradó ciszjordániai miniállam között a Bennett-terv értelmében Izrael nem engedélyez sem légi-, sem szárazföldi kapcsolatot, mert a Hamász eszméi és harcossága átcsaphatna (mintha eddig még nem csapott volna át...) a „nyugalom szigetének” szánt területre is. A Gázai övezetet, s vele együtt az igen nyomorúságos körülmények között, nagy zsúfoltságban élő másfél milliós palesztin lakosságot a terv kidolgozója nagylelkűen Egyiptom oltalmába utalná. A Gázai övezet 1948-tól az 1967-es, úgynevezett „hatnapos háborúig” volt már egyiptomi fennhatóság alatt, ám Kairónak az Izrael által több hullámban oda üldözött palesztinokkal túlzsúfolt terület úgy hiányzik, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. Na meg a palesztinoknak sem kell ismét az egyiptomi bábáskodás, vagy, jobban mondva, basáskodás.
A Bennett-terv talán legfontosabb, a jelenlegi és a korábbi vezető izraeli politikusok által is szorgalmazott pontja értelmében az 1967 után Ciszjordániában létrehozott zsidó települések tekintélyes részére egyoldalúan (tehát mások, így a palesztinok megkérdezése és jóváhagyása nélkül – H. J.) kiterjesztenék Izrael szuverenitását. Izrael korábban ezt már megtette az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálem, majd a szíriai Golán-fennsík esetében. „A világ nem ismeri el a szuverenitásunkat ezen területek fölött, de ez nem számít, mert idővel a világ majd szépen megszokja a valóságot” - vélekedett Naftali Bennett újságírói aggályokra válaszolva. A terv értelmében az 1967-ben megszállt ciszjordániai területeken épített zsidó településekre, a Holt-tenger teljes nyugati partvidékére (a keleti partvidék Jordániáé – H. J.) és a Jordán-völgyre kiterjesztenék Izrael szuverenitását.

Katona őriz egy zsidó települést
A palesztinok orra alatt elhúzott mézesmadzag is jellegzetesen izraeli: a megszállt területeken levő zsidó települések közötti közúti összeköttetés biztosítása érdekében a zsidó állam által bekebelezésre kiszemelt további palesztin területeken élő, mintegy ötvenezer arab Izrael teljes jogú polgárává válhatna. Csak az összehasonlítás kedvéért leírjuk, hogy az 1967-ben megszállt ciszjordániai palesztin területeken – Kelet-Jeruzsálemet nem számítva – manapság már körülbelül 350 ezer zsidó telepes él.
Összegezve: Izrael a végső elrendezést, a palesztin-izraeli békét úgy képzeli el, hogy bekebelezné a megszállt Ciszjordánia területének hatvan százalékát, ám az ott élő palesztinok mindössze két százalékának kíván állampolgárságot adni. A Golán-fennsík drúz, muszlim arab, görög és örmény keresztény lakosságának elkergetése után Izrael a területet bekebelezte, s most pedig Egyiptomnak „ajándékozná” a másfél milliós Gázai övezetet. A világ majd szépen megszokja a valóságot.
Hering József – Kuruc.info