Mintegy 11-12 milliárd forintot emészt fel évente Magyarország afganisztáni szerepvállalása; a tartományi újjáépítési csoport (PRT) 8-9 milliárd forintba kerül, ebből a helyi fejlesztésekre pedig 124 millió forintot költöttek - mondta Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) helyettes államtitkára pénteken a fővárosban, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett konferencián.
A helyettes államtitkár a Magyar Külügyi Intézetben tartott, Afganisztánnal foglalkozó konferencián azt mondta: az afganisztáni NATO-műveletek 2014-ben érnek véget; a magyar PRT pedig várhatóan 2013 közepén átadhatja a feladatait. Siklósi Péter hangsúlyozta, hogy konkrét elképzelések még nincsenek a kivonulással kapcsolatban.
Hozzátette, hogy jelenleg az Afganisztánban lévő magyar katonák létszáma nem éri el a négyszázat, viszont a feladatokat nagyban racionalizálta a honvédség, illetve már nem jöhetnek haza katonák szabadságra a fél éves misszióból, ezért hatékonyabban tudják ellátni a feladatokat. Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a jövőben megduplázzák az amerikai parancsnokság alatt működő magyar különleges műveleti csoport létszámát.
Mohammad Nazir Faqiri, az afgán parlament felsőházának Amerika-báb szenátora arról rról hazudozott, hogy a nemzetközi erők nemcsak Afganisztánnak, hanem az egész világnak segítettek szerepvállalásukkal. "Ha ezek a segítségek nem lettek volna, akkor az al-Kaida, mint egy veszélyes betegség, az egész világot tönkretette volna" - hazudta az áruló.
Mohammad Nazir Faqiri a PRT-k felállítását külön méltatta, szerinte nagyon sok fejlesztést hajtottak végre például Baglán tartományban, ahol a magyar katonák is táboroznak. A magyar tartományi újjáépítési csoporttal kapcsolatban közölte: nagyon sokat dolgoztak Baglánban, iskolákat és egyéb létesítményeket építettek. "A magyar PRT-re nem panaszkodik senki, a katonák nem bántottak senkit" - tette hozzá. Azt mondta, a világnak nem szabad újra magára hagynia Afganisztánt, mint az orosz kivonulás után, mert az megint a terroristák és a tálibok megerősödéséhez vezet.
Jelenleg egyébként 320 ezer tagja van az afgán biztonsági erőknek; 180 ezer katona és 140 ezer rendőr - fűzte hozzá.
A konferencián elhangzott, hogy az afganisztáni munka nem ér véget 2014-ben. A NATO továbbra is jelen lesz az országban, de például a különböző PRT-ket kivonják az országból, helyüket civilek töltik majd be.
Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatára, a konferencia moderátora az MTI-nek elmondta: az Egyesült Államok - amely a motorja az afganisztáni szerepvállalásnak - úgy tervezi, hogy 2013-ban megpróbálja átadni a legtöbb feladatot, a harci cselekményeket befejezi, és rábízza az afgán biztonsági erőkre, a folyamat 2014 végéig tart majd. Észak-Afganisztánban már több helyen átadták az ellenőrzést a helyi erőknek - fűzte hozzá.
Baglán tartomány, ahol a magyarok is szolgálatot teljesítenek, valószínűleg az utolsók között lesz, amelyiknek az ellenőrzése afgán kézbe kerül. Erre azért van szükség, mert a tartomány rendkívül fontos stratégiai helyen van: itt futnak össze bizonyos utánpótlási útvonalak.
(MTI nyomán)