A Szíriában hatalmon lévő Baasz párt megalakulásának 65. évfordulója alkalmából több ezren tüntettek Bassár el-Aszad elnök mellett.
A demonstrálók ünnepi hangulatban, hazafias énekek dallamára vonultak fel, nemzeti színű, Aszadot és a Baasz pártot éltető, Izraelre halált követelő transzparensekkel. A Sana hivatalos szíriai hírügynökség szerint több más szíriai város főterén is hasonló tüntetések voltak, amelyek kifejezésre juttatták "a szíriai nép, hadsereg és vezetők ellenállását az ország ellen szőtt összeesküvéssel, a külső beavatkozással szemben".

Korábban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt közölte, hogy 27 civil vesztette életét szombaton a szíriai hadsereg által indított hadműveletekben az ország középső részén lévő Latamnában. A Hama tartománybeli városban pénteken késő éjszakába nyúló heves harcok folytak a kormányhadsereg katonái és az úgynevezett Szíriai Szabad Hadseregben (ASL) harcoló felkelők között.
Zoom
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában felszólította a szíriai kormányt, hogy április 10-i határidővel szüntesse be a hadsereg és nehézfegyverek bevetését a kormány ellen fellázadt szíriai városok ellen. A jogilag nem kötelező érvényű elnöki nyilatkozatban a BT felszólított továbbá minden érintett felet - köztük az ellenzéket -, hogy a kormánycsapatok kivonását követően 48 órán belül vessen véget az ellenségeskedés minden formájának.
(MTI)