"Jogvédők" és "hívők" ezreinek tiltakozása ellenére csütörtökön vádat emeltek a Pussy Riot elnevezésű orosz feminista punkegyüttes három tagja ellen.

Nagyezsda Tolokonnyikovát, Jekatyerina Szamucevicset és Marija Aljohinát garázdasággal vádolták meg. A vádhatóság szerint a három fiatal nő vallási gyűlöletből és a különböző társadalmi csoportokkal szembeni ellenségeskedésből fakadóan cselekedett, amikor egyházi épületben provokatív és sértő cselekedetet hajtott végre.
A zenei formáció tagjai februárban botrányt keltő "punkimát" adtak elő a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban. Az orosz ortodox egyházat évszázados alapjaiban alázták meg - idézett a vádiratból Kommerszant című politikai-gazdasági napilap internetes változata.
A színes miniruhában és rikító színű maszkban fellépő öt fiatal lány a március 4-ei elnökválasztás előtt két héttel választotta akciója helyszínéül az orosz ortodox egyház főtemplomát. A formáció tagjai az egyik oltár előtt azt énekelték: "Szűzanya, kergesd el Putyint!" Akciójukat videóra vették és feltették a világhálóra.
Szergej Nyikityin, az Amnesty International moszkvai irodavezetője felesleges és túl kegyetlen intézkedésnek tartotta a "fiatal anyák" vizsgálati fogságban tartását. Az orosz államfő mellett működő emberjogi tanács elnöke is kiállt a Pussy Riot mellett. Mihail Fedotov is túlzásnak tartotta a bűnügyi eljárást.
A pravoszláv egyház álláspontja szerint azonban a tettesek megérdemlik, hogy bíróság elé állítsák őket istenkáromló és a hívőket hitükben megsértő cselekedetükért. "Hívők" ezrei írták alá ugyanakkor márciusban azt a petíciót, amely arra "szólítja fel" az egyházat, hogy bocsásson meg az elkövetőknek.
Az ügyészség átadta az ügyet a bíróságnak, de a tárgyalás napját még nem tűzték ki.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: