Az esküdtszék az Alameda Megyei Legfelsőbb Bíróságon felelősnek találta a Jehova Tanúit Candace Conti szexuális molesztálásáért, akit több alkalommal zaklatott a szekta egyik aberrált tagja, amikor Candace még csupán kilenc éves volt.

Candace Conti, jelenleg 26 éves és Stocktonban él. Elhatározta, hogy jogilag lép fel az Őrtorony Társulattal szemben a gyermekkori molesztálása miatt, miután több alkalommal is próbálta meggyőzni gyülekezetét, hogy változtassanak irányelveiken, azonban süket fülekre talált. Az 1990-es években, amikor kislány volt, az észak-fermonti gyülekezet vénei tudomására jutott, hogy későbbi molesztálója, Jonathan Kendrick, szexuálisan zaklatott több fiatal lányt is a gyülekezetben, azonban ezt az információt eltitkolták a szülei és az egész gyülekezet elől.
Az esküdtszék úgy találta, hogy a fermonti vének az Őrtorony Társulat utasításai szerint jártak el. Mivel emiatt nem avatkoztak be, ez lehetővé tette Kendrick-nek, hogy kihasználja bizalmi pozícióját a gyülekezetben, és irányítása alá vonja fiatal áldozatát, mint például a házról házra végzett prédikálómunka alkalmaival. Candace elmondása szerint az őt molesztáló férfi „a gyülekezetünk tagja volt és a családunk barátjává vált. Gondterhes időszak volt ez a szüleim számára és úgy hiszem, ő kihasználta ezt.”
Bár a zaklatás több évvel ezelőtt történt, Candace-ben mély érzelmi sebeket hagytak azok a „fizikai, lelki és érzelmi sérülések”, amelyeket egy több mint két éves időszak alatt, 1994 és 1996 között szenvedett el.

Jehova Tanúi irányelvei megakadályozzák a véneket a gyermekmolesztálási esetek elismerésében, ha az elkövető tagadja az állításokat, és ha nincsenek az ügyben érintett tanúk. Az véneket arra is utasítják, hogy amint tudomásukra jut bármilyen molesztálási vád, azonnal lépjenek kapcsolatba a fiókhivatalukkal útmutatásért ahelyett, hogy a hatóságokkal vennék fel a kapcsolatot. Ebben az esetben úgy tűnik, hogy Kendrick már legalább két fiatal lányt molesztált a gyülekezetében mielőtt Candace-t is zaklatta volna. A vének mindkét esetben elmulasztották jelenteni ezeket az eseteket a hatóságoknak, továbbá a gyülekezetben lévő szülőket sem figyelmeztették.

Jonathan Kendrick
Miután erről a két esetről a fermonti vének tudomást szereztek, egyértelműen a fiókhivataluk utasításai szerint jártak el; megfosztották kisegítőszolgai pozíciójától, azonban lehetővé tették a számára, hogy továbbra is „jó hírnévnek” örvendjen a gyülekezetben, mivel senkinek sem szóltak a tetteiről. A „két tanú” irányelvnek és/vagy a fiókhivatal utasításainak köszönhetően a testvér molesztálási hajlama titokban maradt a fiatal Candace szülei előtt, aminek szörnyű következményei lettek.
Az Őrtorony Társulatot ezért vonták felelősségre a Candace által elszenvedett molesztálásért és több millió dolláros kompenzáló és büntető kártérítés megfizetésére kötelezték. A kompenzáló kártérítés összege 7 millió dollár, amelynek 40%-át a Társulatnak kell fizetnie. További 21 millió dollárt kell fizetnie a Társulatnak büntető kártérítésként. A hivatalos weboldalán a Társulat bejelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen.
Egy figyelemreméltó fordulattal 2012. június 20-án Robert D. McGuiness bíró elrendelte az Őrtorony Társulat ingatlan vagyonának tényleges befagyasztását az ítélet elleni fellebbezésének elbírálásáig. A becslések szerint az Őrtorony Társulat megmaradt Brooklyn-i ingatlan portfóliójának teljes értéke önmagában is döbbenetes, 1 milliárd dollár értékű. Azonban úgy tűnik, hogy a Társulat kötvényeket vásárol, hogy biztosítsa a kártérítések kifizetéséhez szükséges pénzeket annak érdekében, hogy így kijátsszák az vagyonuk befagyasztását.
(Jehovatanui.blog.hu nyomán)