Az izraeli rádió gyorshíre szerint a bulgáriai Burgasz üdülőváros repülőterén öngyilkos merénylő robbantotta föl magát izraeli turistákat szállító három autóbusz közelében. Más források szerint a robbanás az egyik autóbusz csomagtartójában történt. A bolgár tévé szerint legalább nyolc halottja van a merényletnek.
Zoom
Füstoszlop a burgaszi repülőtér fölött
Bolgár hírforrások szerint eddig hét vagy nyolc ember, köztük az egyik bolgár idegenvezető vesztette életét a merénylet következtében. A repülőtér környékén hatalmas füstoszlop szállt föl az égre. Jelentések szerint legalább 50-60 izraeli turista megsebesült, többen életveszélyesen. Az izraeli titkosszolgálat első véleménye szerint a robbantást a Hizbulláh síita szervezet követte el a bulgáriai Burgasz városában.
Zoom
Az egyik lángoló autóbusz Burgaszban
Az izraeli rádió jelentése szerint az izraeli kormány válságstábot állított föl, s orvosi fölszereléssel megrakott három repülőgép indult el Burgaszba.
(Kuruc.info)
1. frissítés: Az MTI beszámolója:
Robbantás történt szerdán a Fekete-tenger partján fekvő bulgáriai Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszon; nem végleges adatok szerint hárman meghaltak, több mint húszan megsebesültek - közölte a bolgár belügyminisztérium. A bolgár köztelevízió úgy tudja, hogy négyen a helyszínen vesztették életüket, egy ember pedig a kórházban halt meg. Más források szerint a halottak száma akár nyolc is lehet.
Rendőrségi tájékoztatás szerint a tragédia a burgaszi repülőtéren történt, a BNR állami rádió közlése szerint két közeli autóbuszon tűz ütött ki a robbantás után. A buszon mintegy 40-50 utas tartózkodott. A robbanás a Buenos Aires-i zsidó közösségi ház ellen 1994-ben elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő merénylet évfordulóján történt.
Izraeli szemtanúk szerint a burgaszi robbantást feltehetően egy öngyilkos merénylő követte el - jelentette az izraeli Chanel 2 TV. Az izraeli katonai rádiónak egy szemtanú telefonon azt mondta, hogy valószínűleg öngyilkos merényletről van szó.
"Helyet foglaltunk, és néhány másodperccel később egy hatalmas robbanást hallottunk, felpattantunk, és a buszon támadt lyukon keresztül kimenekültünk" - számolt be a helyszínről Aviva Malka.
A burgaszi polgármester szerint a merénylők busz csomagtartójában helyezték el a robbanóanyagot.
Az izraeli külügyminisztérium azt közölte, hogy 140 izraeli turista utazott egy charterjárattal Bulgáriába, és megérkezésük után mintegy 40 perccel történt a detonáció a parkolóban rájuk várakozó egyik buszon. A helyszínről küldött képek tanúsága szerint az autóbusz szinte teljesen kiégett.
Zoom
A bolgár köztévé helyszíni riportjában arról adott hírt, hogy percekkel a merénylet előtt felhívták a repülőtéri hatóságokat, és közölték, hogy "két bombával várják az izraeli turistákat". Az is elhangzott, hogy mivel a robbanás a busz elején történt, és a motor hátul helyezkedik el, a hatóságok biztosra veszik a robbantás tényét.
Az izraeli médiának egyes szemtanúk a repülőtéri tűzoltók lassú reagálására panaszkodtak, mondván: "15 percre volt szükségük, hogy megkezdjék az oltást".
Bojko Boriszov bolgár kormányfő utasítására azonnal Burgaszba indult a miniszterelnök-helyettes, aki belügyminiszter is egyben, továbbá a külügyminiszter és az egészségügyi miniszter. Két egészségügyi felszereléssel ellátott repülőt szintén Burgaszba irányítottak.
Netanjahu persze Iránt teszi felelőssé
A repülőteret 24 órára lezárták, az érkező járatokat a várnai repülőtérre irányították át, a bolgár repülőtereken, kikötőkben, vasúti pályaudvarokon megszigorították az ellenőrzést.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Iránt tette felelőssé a történtekért, és "kemény választ" helyezett kilátásba.
"Minden jel Iránra utal" - mondta, és felidézte, hogy a burgaszi merényletet hasonló esetek, illetve merényletkísérletek előzték meg az elmúlt hónapokban Indiában, Grúziában, Thaiföldön, Kenyában és Cipruson.
Válságstáb létrehozására adott utasítást Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a burgaszi robbanás miatt, és folyamatos kapcsolatot tart bolgár kollégájával - közölte a jeruzsálemi rádió.
Az izraeli titkosszolgálat már az év elején figyelmeztette a bolgár hatóságokat egy merénylet lehetőségére, mert januárban gyanús csomagot találtak egy buszon, amely Törökországból vitt izraeli turistákat Szófiába.
A Külügyminisztérium együttérez Izrael állammal (a nap mint nap az izraeli terrorizmust elszenvedni kényszerülő palesztinokkal már kevésbé):
2. frissítés: Netanjahu folytatja az Irán elleni vádaskodást
Izrael törvényszéki szakértőket és orvosokat küldött, hogy segítse a nyomozást és a sérültek gyógyulását a hat halálos áldozatot követelő burgaszi autóbuszos merénylet után.
A zsidó állam külön repülőgépet indított Burgaszba, hogy hazahozza azokat a sérülteket a 32-ből, akik szállítható állapotban vannak. Az El Al izraeli légitársaság törölte esti Tel-Aviv-Szófia járatát. Egyelőre nem lehet tudni, csütörtökön is törölnek-e járatokat.
Benjámin Netanjahu kormányfő közben folytatta az Irán elleni vádaskodást: "Pontosan 18 évvel az argentínai zsidó közösség központjánál elkövetett robbantás után a gyilkos iráni terror ismét ártatlan emberekre csapott le" - fogalmazott. "Izrael erőteljes választ fog adni az iráni terrorra" - tette hozzá.
Avigdor Liberman külügyminiszter azt mondta a Kettes Csatorna nevű tv-állomásnak: lehet, hogy a pokolgépet a busz oldalára erősítették, ugyanúgy, ahogy februárban, Indiában az izraeli nagykövetség egyik autója elleni merényletben. Kijelentette, hogy közvetlenül vagy közvetve az iráni Forradalmi Gárda állhat a merénylet mögött.
Irán egyelőre nem reagált az izraeli vádakra.
Izraeli tisztségviselők korábban elmondták, hogy Bulgária, amely népszerű úti cél az izraeli turisták körében, ki van téve a Törökországból beszivárgó "iszlamista szélsőségesek" támadásának. A szerdai merénylet színhelye, Burgasz, alig 60 kilométerre van a török határtól.
Az elmúlt hónapokban állítólag több országban is merényletet kíséreltek meg izraeli diplomaták ellen. Izrael Iránt vádolta a robbantások, illetve merényletkísérletek kitervelésével. Teherán cáfolta ezt, de a zsidók szerint az iszlám köztársaság meg akarja bosszulni az iráni atomprogramon dolgozó tudósok elleni gyilkosságokat, amelyeket a Moszad követett el. Az elmúlt nem egészen két évben legalább négy atomtudóst öltek meg Iránban.
3. frissítés: Nyolc halott; a Hezbollah is előkerült
Nyolcra emelkedett a szerdai burgaszi merénylet halálos áldozatainak száma, miután belehalt sérüléseibe egy férfi - közölte csütörtökön az izraeli külügyminisztérium.
Lior Ben Dor külügyi szóvivő elmondása szerint a robbanásban hat izraeli vesztette életét és 32 sebesült meg. Az izraeli média szerint a további két halott bolgár volt. A korábbi hírek még összesen hat halottról szóltak.
Ehud Barak izraeli "védelmi" miniszter a katonai rádióban már az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita milíciát tette felelőssé a merényletért.
Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter közölte: öngyilkos merénylő követte el a támadást az izraeli turistákat szállító busz ellen. Mint mondta, azonosítottak egy személyt, akinél hamis amerikai vezetői jogosítvány volt.