Durva üzenetekkel zaklattak rengeteg embert Ausztráliában példátlan módszerrel élő bűnözők.
Mennyit ér az ember élete? Ki mennyit hajlandó fizetni érte? Lehet-e a halálos fenyegetést nem komolyan venni? Mindezek a kérdések azután merülnek fel, hogy Ausztráliában példátlan módszerrel álltak elő bűnözők: emberek tömegeitől követeltek pénzt szöveges üzenetben az életükért cserébe.
Bűnözők több a hét elején tízezer embernek küldtek halálos fenyegetést sms-ben. Az üzenet arról szólt, hogy a küldők ötezer ausztrál dollárért, azaz nagyjából egymillió forintért megkímélik a címzett életét. Hozzátették: ha az illető szól a rendőrségnek vagy bárkinek, biztos halál vár rá.
Az üzenet írója egy elektronikus címet adott meg, amelyen a pénz átadásának körülményeiről hajlandó egyeztetni a potenciális áldozattal. A postafiók tulajdonosának neve Killer King (Gyilkosok királya).
Az egyik címzett elmondta, amikor megkapta az sms-t, annyira megijedt, hogy azonnal magához vett egy kést a konyhából. „Oda tettem magam mellé, hiszen nem tudhatod, hogy aki egy ilyen üzenetet küld, nem éppen a házadban les-e rád” – mondta a sértett az egyik ausztrál tévétársaságnak.
A legtöbben hétfőn kapták meg a fenyegető üzeneteket, a rendőrségre tömegével érkeztek a bejelentések, illetve a riadt telefonhívások. Az ausztrál hatóságok tájékoztatása szerint ilyen sokakat érintő csalással, illetve annak kísérletével még sosem találkoztak. „Arra kérek mindenkit, higgye el nekem, ez egy átverés, egy alávaló csalás. Ha ilyen üzenetet kapnak a telefonjukra, válasz nélkül egyszerűen töröljék ki! Semmilyen közvetlen veszély nem fenyegeti önöket vagy családjukat, tízezrével kaptak honfitársaink hasonló elektronikus leveleket és mobiltelefonos üzeneteket, ez nem személyesen ön ellen szól” – magyarázta videós felhívásában Brian Hay, a queenslandi rendőrség csalás elleni osztályának nyomozója.
A megnyugtató rendőrségi kommüniké nem mindenkihez jutott el időben. A hírek szerint többeket sikerült csőbe húzni; voltak, akik fizettek a bűnbandának. Hogy pontosan mennyien dőltek be a csalóknak, egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A szakértők attól tartanak, hogy a csalók, a helyi szervezett bűnözői körök nem is elsősorban a pénzre, hanem a becsapott emberek személyes adataira hajtottak, hogy azokat később más csalásokra használhassák fel.
(Kossuth Rádió)