Sajnos immár Magyarországon is sok millió ember él, aki életében nem látott vagy fogyasztott  háztáji, természetes tápon nevelt csirkét, teljes kiőrlésű, minőségi gabonából készült kenyeret, valódi tejfölt, házi túrót, vajat (de az ipari margarinról azt hiszi, hogy az) joghurtot, igazi tejet, s ezek helyett silány, adalékanyagokkal, mesterséges aromákkal töltött Danone "joghurtot" és más műanyagot zabál, mert ezt látja a tévében, s intelligenciája Pavlov kísérleti kutyáiét is alulmúlja. A többi nagyüzemi "élelmiszerről" most nem is szólva. Aztán csodálkozik, hogy 30-40 éves korára már roncs, de mielőtt megtudná az igazságot - mert ugye nem is tájékozódik, csak a Maunika- és Győzike-show hirdetési blokkjaiból, el is halálozik. Angliában legalább betiltottak egy velejéig hazug Danone-reklámot, igaz, csepp a tengerben, és nincs szó a gyakorlatilag egészségre ártalmas termékeket gyártó, áruló multik elleni átfogó fellépésről. Már csak azért sem, mert utóbbiak a hirdetéseikkel sakkban tudják tartani a média zömét is.
Betiltották az Actimel joghurt reklámját Nagy-Britanniában
A brit reklámfelügyeleti hatóság (ASA) azzal indokolta döntését, hogy nem támasztják alá bizonyítékok a reklám azon állítását, mely szerint a termék megvédi a gyermekeket a betegségekkel szemben. A reklámban az hangzik el, "tudományosan bizonyított", hogy az Actimel "segíti a gyermekek immunrendszerének védekezését".
Guy Parker, az ASA ügyvezető igazgatója elmondta, a döntés nem arra tért ki, hogy az Actimel valóban hatékony-e, csak azt vizsgálta, hogy a reklámban megfogalmazott állítást alátámasztja-e megfelelő bizonyíték. A Danone szóvivője ezzel szemben közölte (azt hazudta - a szerk.), az ő "tudományos" állításuk "egy sor bizonyítékon alapul". Hangoztatta, huszonnégy megjelent klinikai tanulmány mutatta ki, hogy a termék különböző körülmények között jótékony hatással van a gyerekektől az idősekig mindenkire. Nyolc klinikai próbát végeztek el gyerekeken - tizenhat éves korig bezárólag -, ebből kettőt Indiában, heveny hasmenéssel kórházban ápolt gyerekeken, illetve olyan gyerekeken, akik gyomorhurut miatt szedtek gyógyszert - kamuzta a multi.
Az ASA szerint az utóbbi kettő például nem érvényes az egészséges gyerekekkel kapcsolatban. A másik két klinikai próbát azért nem lehet figyelembe venni, mert abban a vizsgált gyerekek életkora hat hónaptól 15,5 hónapig terjedt, és ezért ennek eredményeit nem lehet iskoláskorúakra vonatkoztatni. A hatóság szerint a terméket nem lehet jótékony hatásúként értékelni asztmában szenvedő gyerekeknél sem. Az ASA úgy ítélte meg, a hirdetés félrevezető volt, és megsértette a hirdetésekkel kapcsolatos bizonyítási és hitelességi előírásokat.
Bizonyítékok vagy spekulációk?
"Nemzetközileg elismert, széleskörű és közvetlenül a témához tartozó humán klinikai tapasztalatokkal rendelkező szakértők közreműködésével végzett tanulmányok bizonyítják a probiotikumok hatásait a bél- és gyermekgyógyászatban, valamint az immunológiában" - hazudta az ASA kifogásaira a Danone szóvivője.
(Kuruc.info - mti nyomán)