Az olasz és a görög politikai válság után egyre nagyobb az esélye annak a Nomura Securities befektetőház elemzése szerint, hogy az euróövezet egyik tagja visszatér a saját nemzeti valutájához.
A devizakereskedőknek el kell kezdeniük azzal a lehetőséggel is számolni, hogy az euróövezet felbomlik - írta a Nomura Securities befektetőház pénteki elemzésében. A befektetői levél szerzője, Jens Nordvig arra hívta fel a figyelmet, hogy a befektetőknek számos lehetséges jogi forgatókönyvet kell megfontolniuk arra az esetre, ha egy ország elhagyja a közös valuta térségét, és visszatér nemzeti valutájához.
A Nomura szakértője szerint a piacon egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak egy ilyen eseménynek, miután az olaszországi és görögországi politikai válságok újabb bizonytalanságot okoznak az eleve elhúzódó válságkezeléssel kapcsolatosan. Emlékeztetett: a tíz éves lejáratú olasz állampapírok hozama 7 százalék fölé szökött az elmúlt héten. Korábban Görögország, Portugália és Írország épp ezeken a szinteken kért mentőhitelt - tette hozzá. Nordvig szerint az euróövezeti mentőmechanizmusok már nem lennének képesek Olaszországot is kimenteni. "Egy olasz államcsőd az euró teljes összeomlásához is vezethet" - vélekedett az elemző.
A görög államadósság átváltható drachmára
A Nomura Securities írásában kiemelte: olyan esetben, amikor az euróövezet teljes egészében összeomlik, akkor a redenominálási kockázatok összetettebbé válnak. Az egyik forgatókönyv szerint a meglévő szerződések lezárására egy új valutakosarat hoznak létre, amely az újonnan megalakuló nemzeti valutákat követi. A másik lehetőség, hogy valamennyi euróalapú szerződést a nemzeti valutákra váltják át, bár egy ilyen eljárás számos további kérdést vetne fel - magyarázott Nordvig. Példaként említette azt az esetet, amikor egy brit bank egy lengyel vállalatnak nyújt euróhitelt. "Ekkor melyik valutában történne a teljesítés?" - tette fel a kérdést a szakember.
Abban az esetben, ha csupán néhány tagállam hagyja el az euróövezetet, a nehézségek elsősorban az olyan szerződéseknél jelentkeznének, amelyek az eurótól megváló országbeli jog szerint köttettek. Ezeket a szerződéseket vélhetően átváltanák az új pénznemre - értékelt Nordvig. A Nomura szerint a görög államadósságot a görög törvények szerint bocsátották ki, így át lehetne váltani drachmára. A brit szabályok szerint kiadott eurókötvények, vagy az amerikai dollárkötvények esetében ez a lehetőség már nem áll fenn - tette hozzá.
Korábban a londoni Capital Economics is az euróövezet esetleges felbomlásáról adott ki áttekintést, mint írták az utóbbi időszakban tapasztalt kötvényárazási folyamatok és az euró árfolyamgyengülése is azt mutatja, hogy valós esély keletkezett arra, hogy az euróövezet szétessen.
(MTI)