A leminősítés ténye nem volt meglepő, viszont annak időzítése már inkább - vélekedtek londoni elemzők Magyarország leminősítésének hírére reagálva. Értékelésük szerint óriási fordulatra van szükség a további leminősítések elkerülése érdekében.
Aurelija Augulyte, Nordea, Koppenhága
Aurelija Augulyte, a Nordea Bank elemzője szerint a lépés várható volt. Az, hogy Magyarország múlt héten jelezte, hogy hajlandó újfajta megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal, csak egy "show" volt, aminek az volt a célja, hogy elkerüljük a leminősítést, de ez nem sikerült, hiszen Magyarország nem kész kompromisszumokat kötni.
A Moody’s közleménye is arra utal, hogy múlt héten a kormány végső elkeseredésében fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz, hiszen a dokumentumban az olvasható, hogy a lépés arra utal, hogy az országnak finanszírozási problémái vannak. Magyarország a régió gyenge láncszeme - véli Augulyte.
A Nordea elemzője szerint Magyarországra súlyos terhek nehezedek a sok svájci frank hitel miatt, a költségvetést pedig 260 forintos euróárfolyammal tervezeték, így a jelenlegi árfolyam nem fenntartható. Ehhez jön a rögzített árfolyamon való végtörlesztés, ami vérző sebeket okozott a bankokon.
A gazdaság gyenge lábakon áll, az adósságproblémák megoldása pedig nem lesz könnyű. Magyarországon 80 százalékos a GDP arányos adósság, ami a feltörekvő európai országok között a legmagasabb.
Timothy Ash, Royal Bank of Scotland, London
Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland elemzője szerint úgy tűnik, hogy az IMF visszahívása nem győzte meg a Moody’s-t. Minden a hitelességről szól, a leminősítés megalapozott volt - véli Ash.
Az elemző szerint elképzelhető, hogy a másik két hitelminősítő nem fog lépni. Az S&P tegnap februáriig adott haladékot a kormánynak, a Fitch pedig múlt héten jelezte, hogy egyelőre kivár. Az elemző a kormányzati közleményt (a leminősítés pénzügyi támadás az ország ellen) extrémnek nevezte.
Nomura: az időzítés volt váratlan
Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője kommentárjában kiemeli, hogy a Moody’s csütörtöki döntése a piaci várakozásoknál kissé korábban érkezett, de a hír önmagában nem meglepő. A szakértő kiemeli, hogy a hitelminősítő megtartotta a negatív kilátást a magyar adósbesoroláshoz, ami azt bizonyítja, hogy a besorolás kilátása egyértelműen a költségvetés fenntarthatóságától függ.
A hitelminősítő helyesen rámutat a fenntarthatóság hiányára, tekintettel a várható alacsony gazdasági növekedésre - írja Montalto. A Nomura elemzője úgy értelmezi a Moody’s közleményét, hogy - mivel a növekedési várakozások innen már csak lefelé mehetnek - egy teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség ahhoz, hogy Magyarország elkerülje az újabb leminősítéseket és stabilizálja adósbesorolását.
A Moody’s mostani lépése azért is fontos, mert a piaci szereplők sokkal inkább az S&P döntését várták. A mostani döntés pedig azt mutatja, hogy egy IMF-megállapodás még nem akadályozza meg a leminősítést - fogalmaz az elemző.
Tekintettel a feszült nemzetközi környezetre (az adósságválság miatt), ha a forint árfolyama és a magyar kötvénypiac élesen reagál a hírre, akkor nyilvánvalóvá válik a jövő heti kamatemelés - vetíti előre Montalto, aki szerint ezek után a legfontosabb kérdés, hogy a kormány hogyan viszonyul az IMF-hez.
Renaissance Capital: későn jött az IMF-bejelentés
A legtöbb piaci szereplő azt feltételezte, hogy az IMF-megállapodás múlt heti bejelentése azt szolgálta, hogy a kormány megelőzze a leminősítéseket. De úgy tűnik, hogy már túl késő volt - nyilatkozta a Reutersnek Charles Robertson, a Renaissance Capital közgazdásza. A leminősítés ösztönözni fogja a reformok végrehajtását Magyarországon, amelyek újra visszaemelhetik az ország adósbesorolását a befektetési kategóriába. A legjobb segítség egy EKB/IMF segítségnyújtás lenne - tette hozzá.
(Portfolio)