A tartalomból:
Pörzse Sándor: Néhány tipp bértollnokoknak

Miközben rendszeresen előfordul, hogy az ország sorsát érintő kérdések kitárgyalásából kihagyják a Jobbikot, magyarul rendszeresen kifelejtenek minket a híradóból, a mostani új hírt nem hagyta ki senki. Nyilván önök is tudják már, több mint 10 évvel ezelőtt az egyik vidéki alapszervezetünk elnöke (aki egyébként lemondott), úgynevezett felnőtt filmekben vett részt, azaz pornózott. (…)
Mielőtt beleremegne Magyarország, adnék egy-két tippet, mivel lehetne még foglalkozni firkász barátainknak:
- Kubatov Gábor törvénysértő adatgyűjtésével.
- Simicska Lajos off-shore cégeivel.
- Pokorni besúgó papájával, vagy annak tisztázásával, hogy tényleg pénzfeldobással dőlt-e el Horn Gábor és Pokorni között, hogy ki megy a Fideszhez és ki az SZDSZ-hez. KDNP-hez húzó újságírók feleleveníthetnék, hogy az Antall-kormány idején Pokorni demonstrált az egyházi iskolák külön állami támogatása ellen.
A sort még hosszan folytatja a Bar!kád főszerkesztője.
Vona Gábor: Egykutya
Talán sokakat megbotránkoztat, amikor a Jobbik párhuzamot von Gyurcsány és Orbán között. Különösen fájó ez a Fidesz szimpatizánsai, aktivistái vagy éppen „hívői” számára. Pedig a párhuzamnak komoly létjogosultsága van. Nem tagadva, hogy ha mérlegre tesszük a két embert, akkor Gyurcsány sokkalta súlyosabb figura, de egyúttal ki kell mondanunk: mindkét vezető ugyanabban a mocsárban dagonyázik. A mocsárban pedig nem csak a nagy kő süpped el, de a kis kavics is. Gyurcsány és Orbán között van tehát mennyiségi különbség, előbbi egy utolsó csirkefogó, míg utóbbinak vannak pozitív elképzelései, de mégis azt kell mondani, hogy minőségi különbség nincs – von párhuzamot az ország egykori és jelenlegi miniszterelnöke között az ország jövendő miniszterelnöke.
Rémálom luxuskivitelben
Csendes otthonra, nyugodt családi fészekre vágytak, beázás, penész és bosszúságok sora lett belőle. A Budapesttől alig tíz kilométerre fekvő Pátyon egy izraeli beruházó kínált minőségi anyagokból, magas színvonalon kivitelezett lakásokat az Orgona II. lakókertbe. A jóhiszemű lakástulajdonosoknak hamar rá kellett döbbenniük, hogy újonnan vett ingatlanjuk nemhogy nem magas színvonalon kivitelezett, de több szakértő hivatalos véleménye szerint is messze elmaradt a szerződésben vállaltaktól. Feljelentések nyomán jelenleg a rendőrségen és az ügyészségen is eljárás folyik az ügyben, amelyek majd arra is választ adhatnak, hogy az önkormányzat építési osztálya vajon tudott-e az építkezést övező szabálytalanságokról.
Megbokrosodva – A megszorításokkal Orbán Gyurcsány nyomdokaiba lépett
„Megállapítottuk, hogy Európa gazdasági és társadalmi versenyképességének alappillére az adócsökkentésen alapuló gazdasági növekedés. (…) Az üzleti szektort és a vállalkozásokat érintő adóteher, különösen a 2006 szeptemberétől bevezetett tűzoltó intézkedéseknek köszönhetően, nemzetközi összehasonlításban is meglehetősen magas. Ez mind a gazdasági növekedésre, mind a foglalkoztatásra visszatartó erővel hat. (…) Nem várható jogkövető magatartás, ha a jogszabályok havonta változnak, és ha a magas adókulcsok miatt a jogkövető vállalkozó szinte garantáltan tönkremegy.” – részletek a Fidesz 2010-es Erős Magyarország c. választási programjából.
„Hagyják figyelmen kívül, amit mondok a kampányban!” – ezt pedig, ahogy az a Bar!kád múlt heti számában olvasható, a WikiLeaks szerint a Fidesz elnöke, Orbán Viktor mondta a 2006-os választási kampányban. Valószínűleg ha a kiszivárogtatásokról elhíresült szervezet ezeket 2010 tavaszán hozza nyilvánosságra, akkor másképp alakulnak a választások is.
Pucér fenék – Kommunikációs trükkök százaival leplezi a kormány önmaga csődjét
Gyógyíthatatlan „császár-szindrómában” szenved a kormány. Képtelen beismerni, hogy az uralkodó pucér, tök pucér. Nemhogy új ruhája nincsen a császárnak, de abban a régi koszlott alsóneműben parádézik, amelyről korábban oly sokszor, oly megvetően nyilatkozott. Mantrázza az Orbán-kormány, hogy nem lesznek megszorítások, de a gyakorlatban megszorítások bevezetéséről döntött a kabinet. Ellenzékben a Fidesz élesen bírálta Gyurcsány Ferencet az adóemelések miatt. Most kormányzati pozícióban mégis ugyanazt teszi, mint megvetett elődje. Hasonló lépés, hasonló út, hasonló sors? A Fidesz érzi a bajt, tudja, férfi kell a gátra. Meg kell magyarázni az embereknek az intézkedéseket, amelyek a kormány olvasata szerint nem megszorítások, de az emberek mégis annak fogják érezni.
Fidesz-kormány vs. devizahitelesek II. – avagy mi rejlik az otthonvédelmi akcióterv mögött?
Korábbi cikkemben már felhívtam a figyelmet az Orbán-kormány első három „adósmentő programjának” lehetőségeire és veszélyeire, ezért itt a legutóbb bejelentett otthonvédelmi akciótervet elemzem, melyet Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 12-én jelentett be. Nagy várakozás előzte meg ezt a bejelentést, hiszen néhány nappal korábban Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a kihelyezett frakcióértekezletet követő sajtótájékoztatón már jelezte, hogy a Fidesz-frakció javasolni fogja a kormány számára a kedvezményes végtörlesztési lehetőség bevezetését a devizahitel-károsultak részére. Eszerint a jelzálog típusú devizahitellel rendelkező hitelfelvevők svájci frank esetén 180 forintos, euró esetén 250 forintos, japán jen esetén 2 forintos árfolyamon törleszthetik egy összegben a felvett hiteleiket – elemzi a döntést Forrai Richárd közgazdász.
XXI. századi gigabiznisz: a gyógyszerhamísítás
A napokban újabb potencianövelő étrend-kiegészítőkről derült ki, hogy hamisak, és tiltott összetevőt tartalmaznak. A gyógyszerhamísítás Európában már irreális méreteket öltött, és Magyarországon is egyre súlyosbodik az illegális „tablettabiznisz”. Az ÁNTSZ már tavaly szigorításokat ígért, de érdemi változás nem történt. A Jobbik szerint egyedüli európai országként mihamarabb elébe kell menni a problémának, és szigorítani kell a törvényeken.
Cserbenhagyott életek
„A vagyonba beveszik az önkormányzatot. És azokat a költségeket, amelyeket rájuk költünk – nagy valószínűséggel csak hitelből fogjuk tudni –, azt a későbbiekben érvényesítjük egy hagyatéki eljárás keretében. De azt, hogy megjelennek az örökösök, mi meg ingre-gatyára állítunk egy őrt a ház elé, az nem működik sehol, sem Manhattanben, sem a Rózsadombon sem sehol” – ezt Tóth Gábor, Bag polgármestere és nem mellesleg a Fidesz országgyűlési képviselője nyilatkozta a N1 Televízió stábjának arra a kérdésére, hogy valóban azt mondta-e az egyik idős lakosnak, hogy csak akkor védi meg, ha fizet neki. A Bar!kád újságírója a helyszínen járt utána a bagi helyzetnek.
Harmadik világ a magyar-szerb határon
Közel-keleti és ázsiai illegális bevándorlók százai költöztek be a Szabadka belvárosához közeli ártéri erdős területre. Továbbmennének Nyugat-Európába, de papírjaik híján nem tudnak. A magyar és a szerb rendészeti szervek egymásnak dobálják oda-vissza a zöld határon átszökő migránsokat, akik egyre többen vannak. A Bar!kád tudósítója a helyszínen járt, hogy saját szemével győződjön meg az ottani állapotokról.
Nincs mentség, csak magyarázat – Bogár László a jellegzetesen neoliberális válaszokról
Látható, hogy a kormány és a miniszterelnök amellett érvel, hogy igenis a gazdagokat kell támogatni, mert majd dinamizálják a gazdaságot, és növekszik a jólét – mondja lapunknak Bogár László. A közgazdász szerint a neokonzervatív filozófia és a neoliberális nézetrendszer épül a gazdagok támogatására. Igyekszem nagyon óvatosan fogalmazni, de itt bizony olyan kép sejlik fel, mintha azt állítanák, hogy aki szegény, beteg és öreg, arra már nincs szükség. Mintha egy szociáldarwinista társadalomfilozófia lépne életbe, ami teljesen ellentétben van azzal, hogy a legteljesebb szolidaritást és nemzeti összefogást hirdetik – elemezte a feszültségeket az első Orbán-kormány miniszterelnöki tanácsadója. Bogár László úgy fogalmazott: „Valaki megnyerte a választást, azonban a jelek szerint nem tudjuk beazonosítani, hogy ki is az a valaki. Hogy ki teszi rendbe és milyen értékkészlet alapján az országot? Naivitás azt feltételezni, hogy ez a helyzet egyhamar megváltozik, mert a politika világa, akár tetszik, akár nem, mindig a hazugságra épül.”
A hunok nyomában Belső-Mongóliában
A mongóliai vidéki túra után elrepültem Kínába, a Belső-Mongol Autonóm Tartomány fővárosába, Höhhotba, hogy ott is a hunok örökségét gyűjtsem össze. Arra voltam kíváncsi, hogy az elmúlt öt év alatt a mongol kollégák milyen eredményeket értek el. Kiderült, hogy a mongolok által lakott tartomány a hun múzeumok hazája, két múzeum kifejezetten ezt a nevet viseli, másik kettőben pedig sok a hunokhoz köthető anyag – Obrusánszky Borbála mongóliai útibeszámolójának második, befejező része.
Ifjúsági szubkultúrák II.
„Minek a zöld szem, ha vörös is tud lenni, És ha a szemeim vörössége A természet zöldjétől származik?”
A fenti idézet a nagy múltú rasztafáriánus vallási mozgalom ismert képviselőjétől, Bob Marley-től származik. Ez alapján nem nehéz rájönni, hogy az irányzat követői nagy jelentőséget tulajdonítanak a kábítószer-fogyasztásnak. Egészen pontosan a marihuána (ganja vagy fű) szívása a raszták számára spirituális cselekedet. Így hazánkban is az identitásválsággal küzdő fiatalság jelentős része fogyaszt könnyűdrogokat a mozgalom zászlói alatt.
Sebeink a Tarcal lábánál
Merengésre való hely a Tarcal-hegység. Főleg, ha hátáról északnak tekintünk: az égen bárányfelhők úsznak, odalent a Duna kanyarog a nagy délvidéki csendben. Itt ér hát véget nagy rónánk, az Alföld, itt lép ki a Duna a Kárpát-medencéből… Ha nem tudnánk, hogy a történelem mennyi sebet ütött ezen a tájon, még azt gondolnánk, hogy amit látunk, mindig is a béke örök szigete volt. Pedig nem is olyan régen még a NATO bombázta ezt a vidéket. Előtte 55 évvel pedig százasával húzták karóba itt a magyart – kalauzol bennünket a Délvidékre Kenyeres Oszkár.
Rablétből rablétbe – beszélgetés Schuster Lóránttal
Szembeszáll a történelemhamisítással a P. Mobil. Nyitragerencséren rockmúzeum nyílt, ahol ritka lemezkülönlegességek mellett kiállították azokat a gumibotokat, amellyel a rendőrség szétverte a pusztavacsi békefesztivált. Schuster Lóránt, a zenekar frontembere a múzeum küldetéséről, jótékonyságról, az állampárt és korunk rabságáról beszélt lapunknak adott interjújában.
A Barikád hetilap csütörtöktől kapható az újságárusoknál. Vásárolja meg, támogassa a nemzeti sajtót!