Ha a Jobbikon múlna, nemcsak a bűnöző cigányok, az MSZP-sek is közrendvédelmi telepekre kerülhetnének, ezért érthető a szocialisták tiltakozása az ötlet ellen - erről Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában.
A politikus ugyanakkor kifejtette, nem érti, hogy a Fidesz miért nem támogatja a Jobbik közrendvédelmi telepek létrehozásáról szóló ötletét. Mint mondta, épp a Fidesz terjesztette elő azt az általuk is támogatott törvényt, hogy elzárással szankcionálják a kisebb bűncselekményeket is.
Staudt Gábor kérdésként vetette fel, hogy hol fogják elhelyezni a bűnözőket, a túlzsúfolt börtönökben, vagy a minimális kapacitású rendőrségi fogdákban. Szerinte a békés együttélés érdekében valódi alternatívát kell nyújtani arra, hogy mi lesz az adófizető állampolgárok életét megkeserítő emberek sorsa, majd hozzátette: erre csak a Jobbiknak van programja. A Rózsadombról könnyű jogvédőnek lenni - szögezte le.
A fővárossal kapcsolatban arról beszélt, hogy leginkább a kötött pályás közlekedést fejlesztené Budapesten, és közmunkát végeztetne hajléktalanokkal.
(Híradó nyomán)
A teljes interjú:
Az MSZP is a telepekre kerülhet
"Mi nem kiegészítő tényezőként, hanem komoly GDP-termelő ágazatként tekintünk a mostohagyerekként kezelt turizmusra"

Nagyszabású közlekedéspolitikai változtatások, jelentősebb állami szerepvállalás az oktatásban, közmunkával egybekötött hajléktalanprogram, közrendvédelmi telepek és a Duna hatékonyabb kihasználása. Ezek azok a sarokpontok, amelyek mentén élhető, nyugati színvonalú, szerethető fővárossá tenné Budapestet a Jobbik – mondta lapunknak a párt főpolgármester-jelöltje, Staudt Gábort.
– Budapest-programjában a Jobbik részletesen foglalkozik a főváros közlekedéspolitikájával. Melyek a legsürgetőbb intézkedések e területen?
– A kötött pályás közlekedés fejlesztése a legfontosabb. Emellett a jelenlegi büntetési szemléletet jutalmazóra kell váltani, és nem szabad egymásnak ugrasztani az autósokat, kerékpárosokat, gyalogosokat. Az elmúlt húsz évben tervezetlenséggel, dilettantizmussal és a pénzek ellopásával találtuk szembe magunkat, de ne felejtsük el, hogy a 19. század végén húsz hónap alatt, munkagépek nélkül meg tudták építeni a földalattit.
– Honnan csoportosítanának át pénzügyi erőforrásokat a fővárosi oktatási intézmények fenntartására, fejlesztésére?
– Az állam alkotmányos kötelezettsége, hogy biztosítsa az oktatást, és ne hárítsa saját feladatait az önkormányzatokra. Ha a valós költségeket térítené meg, az önkormányza­tok nemcsak az oktatási intézmények túléléséért küzdenének, hanem például művészeti oktatással is foglalkozhatnának. A színvonal emelése pedig fontos kitörési pont lehet az egyes kerületeknek.
– Hogyan fejlesztené főpolgármesterként Budapest turisztikai arculatát?
– Mi nem kiegészítő tényezőként, hanem komoly GDP-termelő ágazatként tekintünk a turizmusra, amelyet jelenleg mostohagyerekként kezelnek. A rekreációs kártya létrehozásával fellendítenénk az egészségturizmust, s újra adómentessé tennénk az üdülési csekket. A turistabuszok elárasztják ugyan a várost, de nincs mögöttük megfelelő színvonalú kiszolgálás és háttérapparátus. Szeretnénk létrehozni Budapest peremrészein olyan fogadótereket, ahol a buszokat fel lehet tölteni, és a sofőrök megpihenhetnek. A Dunát is sokkal jobban ki kellene használni, nemcsak a turizmusban, a közlekedésben is.
– Miből teremtenék elő a pénzt a párt által meghirdetett hajléktalanprogramra, krízisszállók építésére?
– Sok pénz van a fővárosban, csak sajnos rossz helyen. Ha hasznos munkát adunk a hajléktalanoknak, el lehet indítani őket a társadalomba való visszailleszkedés útján. Ebből bevétele keletkezik a fővárosnak, amiből részesedik a munkavégző, s fenn tudjuk tartani a szállókat, és megoldható az étkeztetés is.
– Országszerte, így a fővárosban is van mit javítani a közbiztonságon. A Jobbik közrendvédelmi telepekről szóló ötletét minden párt elutasította.
– A Magyar Szocialista Párt elhatárolódását nem csodálom, mert ők is könnyen odakerülhetnek a közrendvédelmi telepekre. A Fidesz hozzáállását viszont nem értem, hiszen ők terjesztették elő azt az általunk is támogatott törvényt, hogy elzárással szankcionálják a kisebb bűncse­lekményeket is. Hol fogják a bűnözőket elhelyezni? A túlzsúfolt börtönökben vagy a minimális kapacitású rendőrségi fogdákban? A békés együttélés érdekében valódi alternatívát kell nyújtani arra, hogy mi lesz az adófizető állampolgárok életét megkeserítő emberek sorsa. Erre pedig csak a Jobbiknak van programja. A Rózsadombról könnyű jogvédőnek lenni.
(Saját szkennelés)