Felettébb kedvezményes áron vásárolhatott meg egy tekintélyes méretű üzlethelyiséget az V. kerületi önkormányzattól a Prisztás-gyilkosság miatt első fokon 11 év fegyházbüntetésre ítélt Portik Tamás (46) élettársa, Pápa Marianne érdekeltségében lévő cég.
A város szívében lévő, forgalmas utcára nyíló, 212 négyzetméteres üzletért a Classic Immo Kft. 2011-ben, Rogán Antal polgármestersége alatt mindössze 52,4 millió forintot, azaz négyzetméterenként 247 ezer forintot fizetett.
Ezzel szemben egy Blikknek nyilatkozó ingatlanszakértő szerint a forgalmas főút környékén a 600 ezer forintos négyzetméterár sem irreális – abban az esetben 127 millió forintot kasszírozhatott volna a kerület az ingatlanért.
Pápa Marianne-ék a kedvezményesen megkaparintott üzlethelyiséget egy évvel később már piaci áron tovább is értékesítették orosz vevőknek.
Mielőtt az üzlethelyiség a Classic Immo Kft.-hez vándorolt volna, évtizedeken át a Képcsarnok Mednyánszky Termeként üzemelt, ahol képzőművészek állíthatták ki műveiket.

A Károly körút a belváros egyik legforgalmasabb főútja, itt lett előbb bérlője, majd tulajdonosa Pápa Marianne az üzletnek
– A galériát 2011 tavaszán lakoltatták ki, miután a Képcsarnok nem volt hajlandó a kedvezményes bérleti díjnál többet fizetni az önkormányzatnak. A lakók még aláírást is gyűjtöttek az érdekünkben – idézte fel a Képcsarnok neve elhallgatását kérő egykori munkatársa.
A Classic Immo ezután nyert bérleti jogot a helyiségre, november végére pedig már nyélbe is ütötték az önkormányzattal a kedvezményes adásvételt. Bérlőként a cég elővásárlási joggal rendelkezett, ráadásul így olcsóbban is juthattak hozzá az ingatlanhoz.
– Visszautasítjuk azt a vádat, hogy az önkormányzat nyomott piaci áron értékesítette az ingatlant – reagált Zalka Szilvia kerületi sajtóreferens. – Belváros-Lipótváros önkormányzatának rendelete kimondja, hogy azok a bérlők, akik vételi szándékukat előzőleg bejelentik, a forgalmi érték 70 százalékán vásárolhatják meg.
Pedig a Fidesz előtt vélhetően nem volt ismeretlen a vásárló.
– Tudom, kicsoda Pápa Marianne. Azt is tudom, hogy Portik Tamás élettársa, Portikot mellőle vitték el a rendőrök – nyilatkozta tavaly a Figyelőnek Kocsis Máté, a nemzetbiztonsági bizottság akkori fideszes tagja. – Személyesen nem ismerem, kerülöm a kétes hírű emberek társaságát – tette hozzá.
Rogán Antal pénteken azzal védekezett, hogy jegyzője hibázott: - Az ingatlan ügyében 2012 végén vizsgálatot folytattam le. Törvénytelenségre ugyan nem derült fény, de bizalomvesztés miatt kezdeményeztem a jegyző felmentését.

Rogán Antal, az V. kerület volt polgármestere. Az ő időszakában történt a tulajdonosváltás
A cégadatok szerint Pápa Marianne­ a Classic Immo Kft.-t egyedüliként tulajdonló Komondor Holding Zrt. vezérigazgatója, a Blikk kereste a kft.-t, de lapzártáig nem kaptak választ.
Gyilkos vádak Portik ellen
Portik Tamás a hírhedt Energol Rt. alapítójaként játszott szerepet a '90-es évek olajmaffia-botrányában, az olajszőkítés milliárdos bevételeit az éjszakai életben fektette be.
Prisztás József vállalkozó 1996-os meggyilkolása miatt felbujtóként első fokon idén 11 év fegyházat kapott, de az 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyében is nyomozást folytat ellene a Nemzeti Nyomozó Iroda. 2012-ben vette őrizetbe a rendőrség.

Portik Tamást gyilkosságért ítélték el 11 évre. Az üzlet megkötésekor még szabadlábon volt
A válságra mutogat az önkormányzat
2008 és 2009 fordulóján a magyar ingatlanpiac összeomlott, az árak több mint egyharmaddal, átlagosan 30-40%-kal csökkentek – közölte a lipótvárosi önkormányzat egy tegnapi cikkre reagálva. A cikkben az áll, hogy az eladás előtt mintegy 25 százalékkal csökkentette az önkormányzat az eladásra szánt ingatlanok, így a Dorottya utcai szállodának szánt épületének becsült értékét. – A 2008. februári nyilvántartási értékeket nem lehet összevetni a 2009 végi helyzettel, hiszen ott az árak már 30%-kal alacsonyabbak voltak. A nyilvántartási értékét nem az értékesítés előtt, hanem a válság kirobbanása után már lejjebb kellett vinnünk, majd többfordulós pályázatot írtunk ki az ingatlancsomag egészére – mentegette magát az önkormányzat.
(Blikk nyomán)