Az osztrák sportminiszter, Norbert Darabos úgy érzi, hogy országuk sportolói csak turistának utaztak Londonba az olimpiára, ugyanis a 70 tagú csapatból senki nem szerzett érmet hazájának.
Ausztria meg fogja vonni az anyagi támogatást a jövőben azoktól a sportolóktól, akik csalódást keltően szerepeltek az olimpián. Az osztrák sportminiszter egész egyszerűen olimpiai turistáknak nevezte sportolóit.
A német Kuriernek nyilatkozott Norbert Darabos a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, amiben elismerte, hogy a csalódást keltő teljesítmény miatt át fogják értékelni a sportfinanszírozást és el fogják zárni a pénzcsapokat. Elmondta, hogy nagyon csalódott a sportolók teljesítményén: "Az új törvény, amit a sport népszerűsítéséért fogunk fogalmazni, nem fogja engedni, hogy Ausztria sportolói turistákká váljanak a jövőben is."
Érdekes adat, hogy 70 osztrák sportoló utazott Londonba, 21 sportágban neveztek és mégsem tudtak egyetlen érmet sem nyerni. Ilyen legutóbb az 1964-es tokiói olimpián történt meg velük.
"Meg kell változtatnunk a sport felépítését még időben, hogy újra tudjunk érmeket szerezni 2016-ban Rióban, vagy megint maradunk azon a szinten, ahol Luxemburg is szerepel. Ők se nyertek semmit Londonban" - mondta a miniszter.
Ausztria jóval sikeresebb a téli olimpiákon. A legutóbbi 2010-es vancouveri olimpián négy aranyérmet szereztek.
(HVG nyomán)