Az amerikai Michigan államban található Adrian városának egyik lelkipásztora, Ron Sparks különösképpen szívén viseli a holokauszt oktatásának ügyét. A lelkész még márciusban a közeli Farmington Hillsbe utazott, ahol is felkereste az ottani Holokauszt Emlékmúzeumot. Az intézményben egy hatalmas jelentőségű találkozó zajlott le Ron Sparks és egy Henry Friedman nevű holokauszt-túlélő között.

Henry Friedman

Ron Sparks, a Betániai Gyülekezet nevű szekta lelkésze
A lelkipásztort oly mértékben meghatották az idős férfi szavai, hogy legott elhatározta, meghívja őt a gyülekezetébe. A holokausztot szerencsésen túlélt aggastyán látogatása a napokban zajlott le. Friedman elmesélte hozzávetőleg 90 főből álló közönsége előtt, hogy 16 esztendős volt, amikor a nácik egy fogolytáborba küldték. Mint mondta, rövidesen tovább szállították egy másikba, majd egy harmadikba, és még ezután sem volt megállás. Összesen nem kevesebb, mint hét „haláltáborban” fordult meg szegény, de csodálatosképpen életben maradt. Nem mindenki volt azonban olyan szerencsés, mint ő, ugyanis zsidók millióit pusztították el a nácik a haláltáborokban – jelentette ki meghatottan.
A holokauszt-túlélő hős leszögezte: „A náciknak nem voltak koncentrációs táboraik. A koncentrációs tábor ugyanis olyan hely, ahol az őrök tisztességesen bánnak a rabokkal. A náciknak haláltáboraik voltak.” Ha igaz, amit Henry Friedman mondott, akkor újra kell írni a hivatalos holokauszt történetet. A háború utáni években ugyanis egy ideig azt állították, hogy minden náci koncentrációs tábornak voltak gázkamrái, 1960-ban azonban egy Martin Broszat nevű holokauszt-történész bejelentette: csak hat úgynevezett „haláltábor” működött a megszállt Lengyelország területén. Henry Friedman holokauszt-túlélő azonban hét „haláltáborban” is járt. Hogy is van ez akkor?
Az agg férfi felidézte még 1945-ben történt szabadulását a mauthauseni „haláltáborból”, ahol szintén megúszta az elgázosítást. 1952-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol is minden erejével igyekszik elősegíteni a holokauszttal kapcsolatos ismeretek bővítését. Nyugdíjasként is fáradhatatlanul dolgozik a Farmington Hillsben található Holokauszt Emlékközpontban, ahol is az intézmény felvilágosító munkájában működik közre.
Henry Friedman tájékoztatta hallgatóságát arról is, mi a holokauszt legfőbb tanulsága: ha az emberek szeretetben élnek, és könyörületesek egymás iránt, akkor megakadályozható egy újabb holokauszt kitörése. Azonban a gyűlölködés következménye egy második holokauszt lesz – villantotta fel a borzalmas lehetőséget. A holokausztból élve kikerült idős ember még arról is szólt, hogy a múlt hibáiból tanulni kell, és nem szabad közömbösnek lenni napjaink társadalmi igazságtalanságaival kapcsolatban sem. „Meg kell érteni, hogy a gyűlölet és a bigottság egyeduralomhoz vezet. Ismét megtörténhet. Igen, megtörténhet. Mindnyájunknak van felelőssége. A szabadságot nem adják olcsón, és nem is őrizhetjük meg olcsón. A jövő a ti kezetekben van” – szögezte le a filozófiai tanulságokat könnyeivel küszködő közönsége előtt a 88 esztendős rettenthetetlen férfiú, aki hét haláltáborban is járt a háború idején.
Perge Ottó - lenconnect.com nyomán