"A romániai cigány közösség kizárta soraiból a Cioaba fivéreket, továbbá 63 roma párt és civil szervezet nem ismeri el őket királyként" – közölte vasárnap az önmagát "minden roma császárának nevező Iulian Radulescu". Kállai Csaba tehát rossz lóra tett.

Radulescu, a császár
A cigányvajda az Arges megyei Albesti-en jelentette be a településen összegyűlt cigány vezetők által megszavazott határozatot, hozzátéve: a döntéssel egyetért az önmagát "minden keresztény roma nemzetközi királyának" tekintő Dan Stanescu is.
Mint arról beszámoltunk, a hazai cigányságot jelentősen megosztotta a nagyszebeni Cioaba család döntése, hogy Florin Cioaba önjelölt cigánykirály halála után az "uralkodó" mindkét fiát megkoronázták. Florin Cioaba – akit áprilisban választottak a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé – augusztus 17-én szívinfarktus következtében hunyt el a törökországi Antalyában.
Augusztus 23-án Nagyszebenben rendezett temetésén idősebbik fia, Dorin Cioaba a "romák nemzetközi királya", kisebbik fia, Daniel pedig a "romániai romák királya" címet kapta meg. A Cioaba fivérek megkoronázása felháborodást váltott ki egyes cigányok részéről, számos cigányvajda paródiának nevezte a kettős koronázást, Madalin Voicu "roma származású szociáldemokrata parlamenti képviselő" pedig törvénytervezetet készült a parlament elé terjeszteni, amely betiltaná a "királyi és más uralkodói titulusokat" a cigányság körében.
(Krónika nyomán)