„A romnak van szépsége. Tetőtlen falak, merész oszlopok, düledék kövek, mohos üregek, egykori ajtók és ablakok óriás nyílásai, vihar süvöltése a nyílásokon, forgószél tánca a falromok között, vércsebagoly a falak odúiban, vadvirágnak hervadt bokrai az ormokon. Mindenütt az elmúlás, és mégis élet mindenütt. Emlékek a múltról, szájról szájra szálló hagyományok az embereknél, képzelet és andalgó érzések széppé teszik a puszta várat.”
Eötvös Károly sorai köszöntöttek, mikor a múlt hónapban Ötvös településen jártam. Egy olyan településen, melynek múltja valaha magában hordozta az élet igenlését, de jelenében csak a felélés és az elmúlás tapasztalható.
Ötvös Veszprém megye egyik legkisebb települése, Vas és Zala megye határának közelében található, és olyan kiemelkedő műemlékekkel dicsekedhet, mint Szegedy Róza szülőháza, vagy a Szegedy-Széchenyi-kastély.
Zoom
A zsinagógafelújítás fontosabb, mint a Szegedy Róza-kúria
Zoom
A múltban az ósdit látó, vagy azt végképp eltörölni kívánó eszme egykori és mai élharcosainak, a magyar történelem iránt csöppnyi affinitást sem mutató döntéshozói körnek tudom, hogy a szeme sem rebben, mikor azt mondom, gyalázatos azaz állapot, melyben ma Ötvös település műemlékei vannak.
A kúria teljesen kifosztva és feldúlva. A kúriából az utolsó fadarabot is lefeszegették a „hozzáértő” kezek, így ma ajtó és ablakok nélkül meredeznek a csonka falak. Csoda, hogy a tetőzet még áll, biztos nem volt a tolvajoknak elég magas létrájuk, hogy megkezdjék annak elbontását.
A kastélyban sem különb a helyzet, csupán annyival, hogy oda beköltözött az élet, a cigányok formájában.
Nem tudom, hogy ki adott engedélyt arra a barbarizmusra, melyet az ott „lakók” elkövetnek nap mint nap, de félő, hogy a tél végére a kastélyból is csak a falak maradnak. Az egyik, valaha szobaként használt helyiség ablakait befalazták, és ott vezették ki a füstöt Orbán Viktor rejtett erőforrásai.
Zoom
Putri lett a Szegedy-Széchenyi-kastélyból
Szégyen és gyalázat, hogy 24 évvel az ún. rendszerváltás után, még ma is huszadrangú kérdés ebben az országban a műemlékvédelem, a múlt épített javainak a megőrzése. Persze lehet a szokásos, „nincsen pénz” szöveggel jönni, csak nem érdemes. Ebben az országban mindenre van pénz, csak a múlt örökségének megőrzésére, a magyar identitás utolsó „köveinek” megvédésére nincs soha.
Ha zsinagógafelújításról van szó, akkor dől a pénz, de soha sincs, mikor szakrális helyeink megóvásáról, épített örökségünk feltárásáról, vagy konzerválásáról beszélünk.
Tisztelettel kérdezem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, hogy mikor szándékoznak lépni az ötvöspusztai Szegedy Róza-kúria és Szegedy-Széchenyi-kastély ügyében? Kérdezem az illetékes hatóságokat, hogy mikor takarítják ki a Szegedy-Széchenyi-kastélyt kényszerlakhelyül használókat? Kérdezem a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökét, hogy mikor kerül be a megyei értéktárba Ötvös e két műemléke?
Orbán Imre
(A szerző a Jobbik pápai elnöke)