David Blunkett korábbi munkáspárti parlamenti képviselő, aki több miniszteri posztot is betöltött a Tony Blair vezette brit kormányban (2001 és 2004 között belügyminiszter is volt) a The Daily Mail című brit lapnak nyilatkozva figyelmeztetett: erőszakba torkollhatnak a brit lakosság és a beözönlő cigányok közötti egyre fokozódó ellentétek. 
Zoom
A brit politikus szerint olyasfajta robbanás sem elképzelhetetlen, mint amilyen 2001 nyarán történt néhány észak-angliai városban, amikor is a helybéli lakosok csaptak össze az Afrikából és Ázsiából érkező bevándorlókkal. Blunkettnek még ahhoz is volt bátorsága, hogy felszólítsa a lakóhelyére, Sheffieldbe (elsősorban Felvidékről érkező) cigányokat: „változtassák meg a kultúrájukat”! Felhívásának szükségességét a cigányok környezetében található szeméthegyekkel indokolta, továbbá azzal a ténnyel, hogy gyermekeiket nem járatják iskolába. Mindez jogos ellenérzéseket ébresztett a helyi lakosok körében – fejtegette a politikus.
Sheffield „előítéletes” és „rasszista” lakói már járőröző védelmi csoportokat is szerveztek, hogy megóvják szeretteiket és javaikat a bűnöző cigányoktól. „Ha bekövetkezik a robbanás, és a dolgok rossz irányba fordulnak, közösségünk nagy bajba kerülhet. Korábban Bradfordban, Burnleyben, Oldhamben is történt hasonló, amikor még először miniszter voltam” – jelentette ki az egykori belügyminiszter. Az említett városokban történt összecsapások során angol hazafiak vették fel a harcot az ázsiai bevándorlók hordáival. Az utcai összetűzések nyomán hozzávetőleg 200 személyt letartóztattak.

Az üdítően őszinte brit politikus nyilatkozatában arra is utalt, hogy Sheffield városának lakói és a betelepedett „romák” közötti kulturális szakadék sokkal nagyobb, mint például az őslakos fehér britek és a pakisztániak között. „A roma fiatalok olyan környezetből jönnek, amely kulturálisan még jobban eltér (más bevándorló etnikumokhoz képest) a britekétől, mivel gyerekeiket nem járatják iskolába, a mindennapi élet bevett normáit nem tartják be. Ezen változtatnunk kell” – vázolta az idehaza oly jól ismert helyzetet a veterán brit politikus. Hozzátette azt is, hogy a helyi lakosok joggal vannak fölháborodva a cigányok tömeges beözönlése láttán. Azonban – tette hozzá – „nem kell fokozni a gyűlöletet”. De Blunkett olyasmit is mondott, amit a képmutató politikusoktól ritkán (vagy sohasem) hallunk: „Nem szeretnék másoktól olyasmit elvárni, amit én magam nem teszek meg”. (Magyarán: az elit negyedekben luxuskörülmények között élő politikusok és „jogvédők”, akik közelről csak ünnepi alkalmakkor látnak cigányt, lehetőleg ne pofázzanak „hátrányos megkülönböztetésről” és „rasszizmusról”.)
Blunkett végre kimondta azt is, hogy a helyi lakosság körében a cigányokkal szemben megnyilvánuló ellenszenvnek nincs köze a rasszizmushoz. „Aki Bradfordban tanúja volt az ottani eseményeknek, tudja, hogy senki sem nyert azon, ami történt” – vélekedett a politikus, aki szerint az érthető feszültség a város lakói és a cigányok között egyfajta segélykiáltásként értelmezendő sok-sok ember és persze a hatóságok irányába is. A helyiek ugyanis szeretnék, ha ismét a régi, megszokott életüket élhetnék a városukban – nyomatékosította az egykori miniszter. Blunkett még a rendőrséget is felszólította: „győzzék meg a romákat arról, hogy ne töltsék minden idejüket az utcán”, és ne szemeteljenek. 
A születésétől fogva világtalan munkáspárti politikus éles kritikával illette a kormányt is, amely véleménye szerint homokba dugja a fejét, amikor a Nagy-Britanniában élő(sködő) „romák” számával szembesül. 2011-ben ugyanis hivatalos kormányzati jelentésekben az szerepelt, hogy „viszonylag kevés roma polgára” van a szigetországnak. A „viszonylag kevés” 200 ezret jelent. Többségük Kelet-Európából érkezett. A The Daily Mail megszólaltatta két román falu polgármesterét, akik arról beszéltek, hogy januárban – amikor is mindenfajta korlátozás megszűnik a román állampolgárok szabad mozgására és munkavállalására vonatkozóan az EU-ban – a településükön lakók fele fog útra kelni. Berini és Uliuc falvak „mélyszegénységben” élő, hozzávetőleg ezer lakójának 50%-a utazhat Nagy-Britanniába a magasabb fizetés – no meg a nagyvonalú szociális ellátások – reményében – vélekedett Koller Gabriel-Adrian, az egyik település polgármestere. „Januárban a kecskéken kívül itt senki sem marad” – tette hozzá.
Perge Ottó - Mail Online nyomán