Az Élhetőbb Veszprém Megyéért Egyesület és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Veszprémi Tagszervezete első közös megyei akcióját indítja el 2014. január 15-én. 
Reményeik szerint olyan hagyományteremtő kezdeményezés ez, amely mellett minden nemzetben gondolkodó magyar ember büszkén kiállhat, felekezeti és párthovatartozás nélkül. Kárpátaljai magyar iskoláknak gyűjtenek az elkövetkezendő hetekben könyveket, taneszközöket. Elsősorban a megyében lévő iskolák igazgatóit fogják megkeresni levélben, hogy a már nem használt, de még használható állapotban lévő könyveket, történelmi, földrajzi térképeket, atlaszokat, biológia, kémia, matematika, fizika, technika szemléltető eszközöket juttassák el hozzuk Veszprémbe, az egyesület címére. Nagyobb mennyiségű vagy terjedelmű felajánlás esetén egy időpontegyeztetés után érte mennek a megfelelő járművel, ezzel levéve a szállítás gondját a felajánlóról.
Várják továbbá a megyében működő könyvtárak segítségét, felajánlásait is, és természetesen a  magánszemélyek adományát is köszönettel fogadják. Fontos dolognak tartják, hogy a határokon kívül rekedt, még működő magyar iskolákat segítsük, hogy a fiatal magyar diákok magyar nyelvű könyvekből tanulhassanak és meríthessenek erőt ahhoz, hogy megmaradhassanak magyarnak egy idegen, sok esetben az asszimilációra törekvő országban.
A gyűjtés lezárulta után a könyvek, eszközök márciusban indulnak útnak Kárpátalja felé, ahol már több iskolával is felvettük a kapcsolatot. A szállítást, s annak költségeit az egyesület vállalja, de szívesen fogadunk ennek megkönnyítéséhez pénzbeli adományokat is - írja közleményében Kovács Rajmund, az ÉLVE egyesület elnöke.
Molnár Máté, a HVIM veszprémi elnöke hozzáteszi:: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az elmúlt 10 során is számtalan karitatív akcióban részt vett, kezdve az árvízi védekezésektől a hasonló jellegű könyvgyűjtésekig. Az ilyen kezdeményezések túlmutatnak a napi politikán, így minél több nemzetben gondolkodó ember is csatlakozhat a felhíváshoz.
Az adományok leadási helye: Veszprém, Ádám Iván utca 23.
Telefonszám: 06-70-381-7814, 06-30-661-3110, 06-70-365-3530