Csütörtökön háromezer eurós pénzbüntetésre ítéltek egy francia parlamenti képviselőt, aki többek füle hallatára közölte, hogy “talán Hitler nem ölt meg elég cigányt”.

A sajnálkozó kijelentés Gilles Bourdouleix-től, a jobbközép UMP parlamenti képviselőjétől származik. A honatya – aki a nyugat-franciaországi Maine-Loire megyéből került a törvényhozásba – tavaly, egyik vidéki útja során illegálisan az országban tartózkodó cigányok karavánjába botlott. A képviselő száján ekkor csúszott ki a fent idézett mondat, melynek fültanúja volt egy riporter is. Ő azután nem volt rest, és a Quest France című lap 2013. július 31-i számában a nyilvánosság elé tárta a "náci eszmék terjedésének eme újabb bizonyítékát".
Az ügyben eljáró angers-i bíróságon a vádhatóság fél év börtönnel vagy 5 ezer eurós pénzbüntetéssel akarta sújtani a magáról megfeledkezett honatyát, amiért “emberiség ellen elkövetett bűntetteket magasztalt”.
“Viselkedése teljességgel elfogadhatatlan” – közölte Yves Gambert ügyész. “Szavai súlyos támadást jelentenek az értékeink ellen, és faji gyűlölet keltésére is alkalmasak” – fejtegette a vádhatóság képviselője. Bourdouleix maga eleinte tagadta, hogy a neki tulajdonított kijelentés valóban elhangzott volna. Csakhogy a fasizmus ellen engesztelhetetlen harcot folytató riporter felvette diktafonjára a képviselő szavait. A honatya ügyvédje a tárgyaláson azzal védekezett, hogy védence “pusztán a fogai között mormolta el” a kifogásolt mondatot.
A kiszabott büntetéssel azonban az ügynek még nincs vége, ugyanis a Francia Emberi Jogok Ligája, két másik “antirasszista szervezet”, valamint a “holokauszt emlékezetét ápoló” két csoport is polgári peres eljárást kíván kezdeményezni Bourdouleix ellen.
Perge Ottó - France24 nyomán