Újabb titkos megállapodás készül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara között. Úgy tűnik, a KIM nem képes az MBVK-ra befolyást gyakorolni.
Köztudott, hogy Magyarországon kevesebb mint 200 önálló bírósági végrehajtó végzi tevékenységét, szigorú illetékességi szabályok szerint. Ez azt jelenti, hogy monopolhelyzetben vannak, vagyis mindig van ügyük, hiszen szabad végrehajtó-választás Magyarországon nincs. Ez idáig nem is probléma, viszont van egy "apróság", ami nagyon fontos, nevezetesen az, hogy ezen hivatalnokok többsége úgy végzi munkáját, hogy ahhoz nincs meg a megfelelő képzettsége. Jogi pályáról van szó, tehát elvárható alapkövetelmény lenne, hogy ezt a munkát csak jogi egyetemi végzettséggel rendelkezők végezhessék. Fontos lenne ez azért, mert a végrehajtás átfogó jogi ismeretet igényel, kezdve a polgári jogtól, a polgári eljárásjogon keresztül, a büntetőjogig a szerzői jogig az agrárjog (pl. termőföld, haszonállatok stb.) és sorolhatnánk. Ezzel szemben ma még mindig az a helyzet, hogy a közel 200 végrehajtó közül több mint 150 az, aki nem rendelkezik jogi diplomával, sőt ezek kb 90%-a semmilyen diplomával sem! Közönséges érettségivel végzik a munkájukat.
Itt érdekes lehet megjegyezni, hogy az MBVK gyakorlatilag bevásárolta magát a Károlyi Gáspár Református Egyetem Állam és Jogtudományi karára, ahol a kamarai "ajánlással" érkező hallgatók - végrehajtók és erre kijelölt kegyencek - könnyített kurzuson vehetnek részt. Őket ugyanis nem illik elhasaltatni, bármilyen hülyék is. Lásd a kényszerítéssel vádolt Schadl (vagy, ahogy ott hívták, Satír) György, vagy a tettestársa, a miskolci Tóth Dénes. A kép akkor teljes, ha a kivételeket is említjük. Régi barátunk, Radics "Borat" Csaba nem ott, hanem Pécsett diplomázott a jogon. Ehhez mindösszesen fél (!) évre volt szüksége a kivételes képességű kancigányunknak. Az iskolázatlan, kirúgott volt KMB-s Radics még a kamara vezetőségét is meglepte ezzel a gyorsított doktori címével…. Összefoglalva: amelyik végrehajtónak nincs rövid időn belül jogi végzettsége ekkora hátszéllel, az vagy teljesen hülye, vagy rosszul helyezkedett, és nem kapott ajánlást a mindenható "Gyilkos" Császti Ferenctől....
A KIM már több próbálkozáson túl van, hogy ezen a helyzeten változtasson. Ennek legnagyobb vívmánya, hogy tavaly január 1-től már csak jogi egyetemi végzettséggel lehet valakit önálló bírósági végrehajtóvá kinevezni. De mi van a már kinevezett végrehajtókkal?
A héten már a sokadik titkos egyeztetés zajlott a kamara és a minisztérium között. A minisztérium mindig azzal a határozott állásponttal ül tárgyalóasztalhoz, hogy előír egy időpontot, mely eléréséig minden végrehajtónak meg kell szereznie a jogi doktorátust, hiszen nem lehet, hogy a ma többségében 35-45 éves, érettségizett végrehajtók még 65 éves korukig, tehát még 20-30 évig jogi diploma nélkül végezzék ezt az emberek életét rendkívül mélyen befolyásoló tevékenységet. A kamara tárgyaló delegációja, élén a kamara alelnökével azonban ismét elérte, hogy a minisztérium tehetetlen maradjon. Egyes információk szerint a minisztériumi tisztségviselők, illetve családtagjaik között nagy számban találhatók olyanok, akik a végrehajtók befolyása alatt állnak. Vagy úgy, mint végrehajtást kérők, vagy pedig úgy, mint adósok. Nem ritka azonban az árverésekből nyerészkedés sem. Leginkább - természetszerűleg - a fővárosi végrehajtók tudják előnyhöz juttatni az arra "érdemeseket" Az egyik pont az volt, hogy a végrehajtóknak 7 éven belül meg kell szerezniük a jogi doktorátust, aki nem szerzi meg, annak automatikusan megszűnik a hivatala. A kamara elérte, hogy ezt 2*3 hónapos gyorstalpaló továbbképzésre változtassák meg a kamara szervezésében. Tehát azok a végrehajtók, akiknek nincs jogi végzettségük (150 fő, vagyis a végrehajtók háromnegyede) erre bejárjon, majd a kamara előtt beszámolót tegyen. Az első szemeszter március-május, a második szemeszter szeptember-november között lesz, pénteki napokon délelőtt és délután 1-1 előadást kell meghallgatniuk.
Tehát a minisztérium ismét meghátrált. Ezek szerint valós alapja lehet annak a híresztelésnek, hogy Répássy államtitkár úr aláírásonként 2 millát húz a kamarától együttműködési készsége előmozdítása érdekében. Innentől kezdve mit érdekli őt a kis ember nyomora... Nesze neked, devizások megmentése! Belső források szerint az agresszivitásáról hírhedt államtitkár nemrégiben még az egyik vezető munkatársát is kirúgással fenyegette, ha nem hajtja végre egy egyébként jogsértő, de a végrehajtó maffia érdekeit maximálisan kiszolgáló utasítását.
A másik napirendi pont volt tegnap az ellenőrzés kérdése. A revizor végrehajtóknak - a minisztérium álláspontja szerint - azon végrehajtók közül kell kikerülni, akik jogi doktorátussal rendelkeznek. Hiszen ők azok, akik megfelelő tudással rendelkeznek ahhoz, hogy kollégáik munkáját átfogóan tudják ellenőrizni. A kamara azonban ezt is megvétózta. Kiss-Kondás Gusztáv, miskolci végrehajtó, a revizori tanács elnöke csak érettségivel rendelkezik, csakúgy, mint a többi 24 fő. Annak ellenére, hogy kétszer annyi jogi egyetemi végzettséggel rendelkező végrehajtó van, mint amennyi revizorra szükség lenne, a kamara vezetősége abban érdekelt, hogy a jelenlegi rendszer ne változzon. Így abban állapodtak meg, hogy vagy jogi egyetemi végzettség vagy legalább tíz éves végrehajtói gyakorlat kell a revizori kinevezéshez. Tehát a minisztérium ismét meghátrált. Mindez tegnap délelőtt hangzott el a kamara Cházár úti székházában megtartott rendkívüli közgyűlésen. Maradnak az érettségizett végrehajtók, akik még arra sem képesek, hogy elvégezzék azt az egyetemet, amely munkájukhoz elengedhetetlen tudással vértezné fel őket. Többen ugyan az első osztályt elkezdték korábban, de nem tudtak megfelelni. Nem is kell, hiszen a KIM mellettük áll, és sok politikus is a parlamentből. A Kikeresztelkedettek DMP-jéről és az oda betolt Rubovszkyról, annak családi kötődéséről a kamara elnökéhez, valamint a KDNP szerepéről a végrehajtással foglakozó jogszabályok benyújtásánál már írtunk. Nekünk nem csak az szúr szemet, hogy milyen kamarának tetsző jogszabályokat hoztak meg, hanem az is, hogy milyen a lakosság számára fontos jogszabályokat nem hoztak meg, és milyen kiskapukat hagytak nyitva ezeknek a köztörvényes bűnözőknek ahhoz, hogy tovább fosztogathassák a magyar lakosságot. A pénz az nagy úr, ez régi és nagyon igaz mondás. Tehát létezik annyi pénz, amennyiért a politika ilyen nyíltan támogatja azt a bírósági kamarát, amelyik lépten-nyomon aljas módon kifosztja hazánk állampolgárait, sokukat az öngyilkosságba kerget, családok ezreit hajléktalanná téve, családokat oszlat fel.
A napokban kezdett kampányba Lázár azzal a mesével, hogy a Fidesz majd a választások után segít az autóhiteleseken is, nem fogja engedni a bankoknak azt, hogy a hitel tárgyát képező gépjárművön kívül egyéb követelésekkel léphessenek fel az autóhitelesekkel szemben... Az a szavahihető és nagyon korrekt Lázár nevű zsidónk ígérte mindezeket, aki levezényelte azt a trafikmutyit, aminek következtében több ezren vesztették el a munkahelyüket és az államháztartás adóbevételeit is nagyon sok milliárddal megrövidítette. Nem felejthetjük el azonban, a Fidesz első ígéretei közt volt az is, úgymond az első készülő devizahiteleseket mentő csomag hatos pontja volt az is, hogy a bankok az ingatlan visszavételén felül sem követelhetnek mást az átvert devizahitelesektől! Ennek már négy éve. Kivették a bankok kérésére ezt a pontot is. Most miért tennék meg ezt a lépést pont a gépjárművek esetében? Ki hisz még ezeknek?...
(Kuruc.info)
Korábban írtuk: