A budapesti nemzetközi rabbitalálkozó mellékzöngéjeként Dávid Lau, Izrael askenázi rítusú országos főrabbija és Éli Ben Dahán izraeli vallásügyi miniszterhelyettes kedden tiszteletét tette Áder János magyar köztársasági elnöknél a budai Sándor-palotában. Az izraeli főrabbi kilenc darab, zsidók által a XIII. századi Magyarországon vert pénzérmét adott ajándékba a magyar államelnöknek.

Balról jobbra: Éli Ben Dahán, Dávid Lau, Áder János és Köves Slomó (Fotó: Árúc 7)
A nagy budapesti rabbitalálkozón mások mellett részt vett Dávid Lau, Izrael askenázi rítusú országos főrabbija és Éli Ben Dahán izraeli vallásügyi miniszterhelyettes. A szívélyes találkozón a magyarországi zsidókat a Fidesz-közeli Köves Slomó, a Chabad törpeszekta vezető rabbija képviselte, illetve kalauzolta az izraeli vendégeket. Magyarán, a mintegy 250 ezres magyarországi neológ irányzatú zsidóságot nem képviselte senki.
A találkozó során Dávid Lau izraeli országos főrabbi ajándékképpen átadott Áder Jánosnak kilenc darab, a Kr. u. XIII. századi Magyarországon, az úgynevezett kamarazsidók által vert pénzérmét. A kor szokásának megfelelően a pénzverő zsidók nevük kezdőbetűit héberül örökítették meg a pénzeken. A képen látható, Áder Jánosnak ajándékozott érméken a héber álef, hét és tét betű olvasható.

Köves Slomó rabbi a pénzérmék átadása után a magyar államelnöknek azt mondta: ezek a pénzérmék jelképezik a zsidók és Magyarország kapcsolatát, s azért imádkoznak, hogy amint már nyolcszáz évvel ezelőtt, még nyolcszáz év múlva is itt legyenek a zsidók. (Így imádkozik egy cionista rabbi - H. J.)
Hering J. - Kuruc.info