Herbert Bellschan von Mildenburg nevét talán nem sokan ismerik, pedig az utóbbi években több alkalommal is járt Magyarországon. Rendszeres résztvevője volt például a Dégen tartott Hősök napi megemlékezéseknek mint Waffen SS-veterán. Akik hallgatták ott beszélni, mind úgy számolnak be, hogy életre szóló élményekkel gazdagodtak. Egy olyan kor és generáció egyik utolsó, máig élő férfiját látták benne, amely fényévekre van jelenkorunk silány szellemi nihilizmusától. Azonban Herbert Bellschan von Mildenburg a napokban, életének 98. esztendejében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Zoom
Herbert Bellschan von Mildenburg
Élete utolsó hónapjait azzal töltötte, hogy könyv formájában megörökítse hosszú életútját, amely halála előtt el is készült, reméljük, valamilyen formában eljut majd a magyar olvasóközönséghez is.
Herbert Bellschan von Mildenburg 1924-ben született az ausztriai Klagenfurtban. Még iskolás éveiben csatlakozott a Wandervogelhez, amelyből aztán 1930-as években megalakult az Ausztriában akkor még illegális Hitlerjugend. 10-14 éves fiatalok kampányoltak azért, hogy Ausztria csatlakozzon a Német Birodalomhoz. Ezen érdemeik elismeréséért az egyesületet meglátogatta maga Adolf Hitler is, ez döntő momentum volt Herbert életében. 1938 (Anschluss) után természetesen már legálisan működött a Hitlerjugend, annak helyi vezetőjévé is emelkedett.
17 évesen pedig önként jelentkezett a Waffen SS-be, itt hegyi gyalogosnak képezték ki. 1942 telétől már a fronton harcolt.
A háború után a szövetségesek által létesített halleini koncentrációs táborba került, ahonnan sikerült megszöknie. Hamis személyazonossággal Bécsben kezdett tanulni, de az amerikai titkosszolgálat elfogta és fogságba esett. Innen 1947-ben szabadult és emigrált. Kalandos életútja volt, rákot horgászott az Atlanti-óceánon, ércet bányászott a Szaharában, aranyat kutatott Ausztráliában, végül Paraguayban telepedett le állattenyésztőként.
Zoom
(Kép: derstandard.at)
Eszméit sohasem tagadta meg, ezt hűen tanúsíthatják mindazok, kik hallgatták őt beszélni. Október 26-á érte a halál, lelke már szabad, csatlakozott őseihez, hazája, Németországban azonban a mai napig cionista megszállás alatt sínylődik. Ők már onnan, az égi magasból várják, hogy népük és Európa felszabaduljon.
(Munkatársunktól)