Mikor döntöttél úgy, hogy hajnalban, mint a kakas, ébresztőt fújsz az embereknek, illetve hogy teljes vállszélességgel kőkeményen kiállsz Magyarországért, a magyar értékekért?

Hogy az embereknek ébresztőt fújok, az talán túlzás, nyilván csak próbálkozhatom ezzel a dologgal, illetve próbálkozni is csak azoknál tudok, akik egyáltalán meghallgatnak engem, illetve ismernek. A Magyar földre című szám tulajdonképpen önkívületi állapotban készült el, olyannyira, hogy pontosan nem is emlékszem, hogyan írtam és készítettem. Nyilván aki hallgatta a dolgaim régebb óta, az jól tudja, hogy számos helyen megjelentek hasonló mozzanatok a számokban, de nem volt addig egy olyan, ami összefoglalná a gondolataim. Ezért készült el a Magyar földre című dal a hivatalos verzió szerint. A nem hivatalos változat az, hogy úgy hiszem, vannak bizonyos dalok, amelyeket nem tud az ember "nem megírni". Nyilván egyfajta gondolkodásmód szükséges ahhoz, hogy ezt megértse az olvasó, de talán értik páran, hogy mire gondolok. Szóval több mint fél éve készült a Magyar földre, de a dalokon kívül csak az elmúlt hetekben döntöttem el, hogy ez kevés, ennél még többet kell tenni. Hiszen ketyeg az óra.

Amióta megjelent a „Magyar földre” c. számod, illetve hozzá a videó, ahol nemzeti jelképeink előtt reppelsz, milyen változást érzékeltél a téged addig körülvevő médiában? Több helyre hívnak, vagy inkább elutasítóak-e veled szemben a média vezetői?

Volt egy idő, amikor úgy éreztem, hogy sokan megrettentek ettől. Már nem hívtak bizonyos helyekről és bizonyos helyekre. Az elmúlt 2 hónapban úgy érzem, hogy elkezdték felfogni, hogy micsoda marhaság a neoliberális oldal fasisztázása meg neonácizása. Ugye az a híres náci kártya, amit azonnal bedobnak, ha valahol nemzeti jelképet látnak. Szóval talán kezd helyrebillenni ez a dolog, de garantálom, hogy hamarosan megint "neonáci" leszek, mivel be fogok keményíteni, hiszen, ahogy az előbb említettem, a helyzet rettentően súlyos, és nincs idő a tétlenkedésre!

Támadtak-e kifejezetten a miatt műfaj-társaid, hogy vállalod a hovatartozásodat?

A hovatartozásom? Vagyis a magyarságom? És hogy ezért támadtak-e más magyar emberek engem? Természetesen! Ez a kulcsa az erkölcsi-világválságon kívül az országunk lelki nyomorának. Ez az abszurdum itt megtörténhet és valóság. A legviccesebb a dologban, hogy mindezt egy olyan műfajért "remegő" csoportosulás teszi a leginkább, ahol amerikai zászlók lépten-nyomon teremnek. Fura, hogy ezt miért nem fordították le, ha már a reppet magát átvették.

Rossz kimondani, de véleményem szerint az Árpád háznak a színei negatív politikai szimbólum a legtöbb ember szemében. Szerinted eljöhet egy olyan kor, ahol mindenki büszkén vállalja majd a szent jelképeinket, és senki nem fogja őt emiatt „leszélsőségesezni”?

Nemhogy eljöhet, hanem percei vannak hátra a sötétségnek, ha a történelemhez viszonyítunk. A mi léptékeinkben is csak évei.

Te aktívan meg is szoktál jelenni az utcán is tüntetésekkor, rendezvényekkor is, vagy „csak” a zenéden keresztül adsz erőt az ott lévőknek?

Pár tüntetésen ott voltam és ott vagyok, de most a Magyarok Szövetsége az a szervezet számomra, amelyről úgy gondolom, hogy összefogja majd a nemzeti érzelmű magyarságot, és megtaláljuk a megoldást a "bajunkra", ami amúgy a világ baja is.

Jómagam 6-7 éve követem figyelemmel a zenei munkásságodat, és még most is csak 26 éves vagy. Ha jól emlékszem, párszor már felmerült benned a visszavonulás gondolata. Most, hogy ilyen magas szinten elkezdted ébresztgetni az embereket, az innen származó motiváció elhessegette ezeket a gondolatokat?


Még soha nem merült fel bennem, hogy visszavonulok, maximum a közszerepléstől, de a zenétől soha. Az sajnos nem motivál, hogy mennyi embert ébresztek fel (vagy látszólag ébresztek, és mire elfordulok, visszaalszik) hiszen annál jobban látom, hogy mennyi alszik még. Az viszont, hogy látom, hogy mennyi alszik még, talán motivál valamennyire. De nyilván elsősorban a hitemből merítek. Hogy lehet még ezen a világon változtatni, jó irányba.
(bolu.blog.hu)
Kapcsolódó: