Az amerikai zsidó közösségek fő célja manapság, hogy megfizethetőbbé tegyék a mindennapi életet. Túl sokba kerül ugyanis a gyerekek iskolázása, a kóser konyha sem olcsó, és szegény zsidók - holokamu-járadék ide vagy oda - mindig is arról voltak hiresek, hogy pénzszűkében vannak.
A gazdasági válság csak erősitett a korábbi evidencián: költséges a vallásos zsidó családok élete - sajnáltatja a balliberális Nobilis Kristóf tulajdonában lévő Pénzcentrum nevű oldal éppen azokat, akik vezetőinek s bankárainak a válság köszönhető.
A legtöbb amerikai zsidó család számára a legnagyobb teher a gyerekek egyházi iskolába járatása. Sok családban ugyanis az amerikai átlagnál több gyerek van, ezért a tandij is megsokszorozódik. Ugyanilyen okokból többet kell költeni az iskolai felszerelésekre, a különórákra, és a gyerekek ruháira is, a rabbik zaklatása miatt hitükben megingott kis zsidók pszichiátriai kezeléséről vagy a belterjesség miatt kialakult betegségek gyógyitásáról már nem is beszélve.

Kóservágás - csak kíméletesen
A másik jelentős kiadást a kóser élelmiszerek jelentik: ezek átlagosan 30 százalékkal kerülnek többe az olyan áruknál, melyeket bemocskolt a nem zsidók (azaz lelketlen állatok) undoritó keze. A higiénés és vallási törvények szigorú betartása mellett működő kóser éttermek pedig akár 50 százalékkal is drágábbak lehetnek a hagyományos vendéglőknél.

Ráadásul a gyakori vallási és családi ünnepek, mint például a Pészah vagy a barmicvó is komoly anyagi kiadást jelentenek. (Ugye Ö;n is könnyeket hullajt már, kedves olvasó?)
Ugyanakkor már sokan keresik a megoldásokat. Több amerikai közösség szorgalmazza például, hogy az egyházi iskolák is legyenek állami fenntartású, vagy államilag támogatott intézmények, elvégre a zsidó közösségek rendkivül hasznosak a gazdatársadalom számára (lásd Kun Béláékat vagy Rákosiékat).
Azt is szeretnék, hogy legyen egy az egész országra kiterjedő kampány a kóser ételek népszerűsitésére. Felmérések szerint ugyanis az amerikaiak 20 százaléka szivesen használja ezeket az alapanyagokat magas minőségük miatt. Márpedig ha emelkedne a vásárlók száma, az együtt járna a választék növekedésével, és az árak csökkenésével is. S igazán nem nagy ügy zsidóként élni a kiválasztottak kedvéért. Nekik viszont valamiért eszükbe sem jut, hogy ahelyett, hogy velünk etessék állatkinzással nyert ételeiket, ők egyék a mieinket, s egy csapásra megszűnne minden gondjuk.
Ez a stratégia ráadásul érvényes a kóser éttermekre is. Ha lenne egy a zsidó konyhát népszerűsitő étteremlánc, az vélhetően sok nem zsidó vendéget is vonzana, és szintén letörhetné a tradicionális éttermek árait. Meg is érne egy próbát egy bakancsos szkinhedekből álló csoportnak, hogy betérjenek egy ilyen helyre - csakis - az árak leverésének céljából.
Lehet még gondolkodni, hogyan tudnánk szegény izraelita jótevőinken segiteni, hogy megőrizhessék felsőbbrendűség-mániájukból fakadó életformájukat, s ne kelljen ugyanazokat a bemocskolt ételeket fogyasztaniuk, amit az alávaló gojoknak. Szükség esetén gyűjtést is szervezünk.
Kuruc.info
Kapcsolódó: