Nem kizárt, hogy a 2001. szeptember 11-i New York és Washington elleni terrorista támadást az Egyesült Államok titkosszolgálatai szervezték meg - állítja Petr Hájek, Václav Klaus cseh államfő egyik legfőbb tanácsadója és volt szóvivője most megjelent esszékötetében.
"Aránylag nagy a valószínűsége annak, hogy szeptember 11-ét valóban az USA titkosszolgálatai rendezték meg" - idéz a Mladá Fronta Dnes című liberális napilap Hájek könyvéből, amely csak most kerül a könyvesboltokba. "Személyesen az a véleményem, hogy Oszama (már úgy ahogy az egész világ ismeri a komikus televíziós beszédeiből) sohasem létezett" - áll a könyvben. Egy másik helyen Václav Havel volt cseh(szlovák) államfőt és emberi jogi harcost "radikális neomarxistának" és megrögzött baloldalinak minősíti a szerző. Éles bírálatot fogalmazott meg Mirek Topolánek, volt cseh kormányfő és a Polgári Demokratikus Párt elnöke címére is, aki szerinte hatalma csúcsán "leparkolt az európai uniós semmiben".
A cseh államfő szerint Hájek könyve nagyon gondolatébresztő, s az egyes állítások megértéséhez mindenkinek azt ajánlja, hogy olvassa el a egész esszégyűjteményt. "Hájek elsősorban azt mondja, hogy hatalmas mediális manipuláció folyik szeptember 11-vel, Oszama bin Ladennel és Szerbia (NATO)bombázásával kapcsolatban" - jelentette ki Václav Klaus. Szerinte Petr Hájek könyve egyfajta vízió a posztmodern, manipulált világról, amelyet kisebb vagy nagyobb mértékben befolyásos médiacsoportok ellenőriznek.
(MTI nyomán)