Közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoz a rendőrség, miután múlt héten elmondása szerint megtámadtak és megvertek egy zsidó származású férfit Budapesten - közölte a BRFK. (Amikor cigányok vernek magyarokat, vajon miért nem emiatt nyomoznak? - a szerk.)
A 27 éves férfit állítólag három másik támadta meg és bántalmazta a VII. kerületi Dohány utcában, június 30-án éjszaka. A zsidó a sérüléseiről orvosi látleletet készíttetett, ezek alapján nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.
Az eset kapcsán a Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közleményt tett közzé, melyben az áll, hogy az utóbbi hónapokban egyre inkább romlik a közbiztonság Magyarországon, a gyűlöletkeltés szóbeli formái pedig egyre többször tettlegességgé fajulnak. Mint írják, az erőszakos önbíráskodók egyre kevésbé tartanak az igazságszolgáltatástól és az állami rendfenntartó erőktől. A közlemény szerint eddig a társadalmi feszültségeket kihasználó politika erőszakosságának elsősorban a roma kisebbség volt kitéve, az utóbbi hetekben azonban több zsidóellenes atrocitás is történt.
Az EMIH a történtek miatt levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, amelyben kérik, mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a közbiztonság minél hamarabb helyreálljon és az erőszakot alkalmazók ne érezzék, hogy bármit megtehetnek.
Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a Független Hírügynökségnek elmondta, a támadók az áldozatot hazáig kísérték, majd a kapualjban megszólították: azt kérdezték tőle, hogy zsidó-e, és az igen válasz után megverték. A vezető rabbi hozzátette, hogy személyes tapasztalatai szerint is több hasonló atrocitás történt az utóbbi időben, nemrégiben őt és családját is érte szóbeli támadás az utcán.
Talán el kellene gondolkodniuk azon, hogy miért.
(FH nyomán)