Átért a Duna alatt a 4-es metró északi alagútfúró pajzsa is, és csütörtökön eljutott a Fővám téri állomásra, ezzel lezárult a folyó alatti és a budai alagútépítés.

Hatalmas porfelhő szállt fel, amikor az 550 tonnás, 100 méter hosszú fúrópajzs megérkezett

A pajzs mintegy három hét alatt tette meg a 300 méteres távot a két állomás között, 30 méter mélyen. Klados Gusztáv, a DBR Metró Projekt Igazgatóság projektigazgatója az MTI-nek elmondta: semmilyen komoly műszaki probléma nem hátráltatta a munkákat. A déli pajzsnál szerzett tapasztalatok révén mintegy két héttel korábban végzett a fúrással az északi pajzs.
A munka a legkorábban szeptember elején folytatódhat, ekkorra végeznek a szakemberek a pajzsok karbantartásával, illetve a kiszolgáló létesítmények átköltöztetésével az Etele térről a Szent Gellért térre.
Klados Gusztáv a további alagútépítési ütemtervről szólva azt mondta: jelenleg is tárgyalnak az alagútfúrást végző Bamco konzorciummal a lehetséges ütemtervekről. Két változat lehetséges. Az egyik szerint a lehető leggyorsabban át kell érni a Keleti pályaudvarhoz, de akkor minden egyéb munkát - köztük az állomásépítést is - le kell állítani, így a többi vállalkozó nem tud dolgozni.
A másik elképzelés szerint az egyik pajzzsal tovább fúrják az alagutat, ezzel valamelyest később érnek a Baross térre, de az állomásépítők a pajzs mögött tudnak dolgozni. Bár ezzel a módszerrel - tette hozzá a projektigazgató - később érnek a végállomásra, mégis több munkát tudnak elvégezni.
Ennek hatását jelenleg is vizsgálják a szakemberek, két hét múlva születhet döntés, azután lehet megmondani, hogy meddig tarthat a pajzsos alagútépítés és mikor lesz vége a belső beépítéseknek - közölte Klados Gusztáv.
A pesti oldalon végzendő alagútfúrásról szólva elmondta: azt várják, hogy a budaihoz hasonlóan nem lesznek komoly műszaki gondok, ami "kihívást" jelenthet, az a talajszerkezet. Mint kifejtette, itt más a talaj minősége, homokos, iszapos, jóval puhább rétegre számítanak, mint a budai oldalon, de ugyanebben a talajban "sokkal primitívebb gépekkel" építették a 3-as metrót, várhatóan tehát problémák nélkül elérhetnek a Keleti pályaudvarra.

A fúrópajzs mögött már át lehet kelni a 300 méteres alagútban a Gellért térig (képek: Blikk)

A 4-es metró déli alagútfúró pajzsa június 29-én ért a Fővám térre hathetes munka után, amelyet egy egyhetes leállás is hátráltatott. Az északi pajzs csak a déli beérkezése után, július 6-án indult útnak. A pajzsok két éve indultak el az Etele térről, s az eredeti tervek szerint már áprilisban el kellett volna jutniuk a Keleti pályaudvarig...
(Műszaki Fórum / MTI)