Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "francia" vezérigazgatója a pittsburgi G20-csúcstalálkozó szünetében azt követelte a mosdóban Nicolas Sarkozy franciaországi államfőtől, hogy állíttassa le a szerinte az elnöki hivatal által a magánéletéről terjesztett pletykákat - írta a Le Point című francia politikai hetilap.
A jobboldali újság beszámolója szerint amikor Strauss-Kahn váratlanul összefutott a - szintén csak idézőjelesen -francia elnökkel a mosdóban, bizalmas, de indulatos megbeszélésre került sor a politikai riválisok között.
"Több, mint elegem van a magánéletemről folyamatosan terjesztett pletykákról és az állítólagos fotókról, amelyek megjelenhetnek ellenem. Tudom, hogy minden az Elysée-ből jön. Mondd meg az embereidnek, hogy állítsák le magukat, vagy különben bíróságra megyek" - idézi az IMF-vezér mondatait a Le Point. A lap szerint Sarkozy jóhiszeműségét bizonygatta.
Strauss-Kahn a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) szóvivőjének, Frédéric Lefebvre-nek még 2006-ban - Sarkozy elnökké választása előtt - elhangzott mondataira utalt, amelyek egy szeptemberben megjelent oknyomozó kötetben kerültek nyilvánosságra.
Eszerint a szóvivő azt mondta az akkoriban a francia Szocialista Párt színeiben az elnökjelöltségére pályázó, nőügyeiről elhíresült Strauss-Kahnról: "Egy hétig nem fog kitartani. Vannak fotóink, tényleg léteznek! Bedobjuk őket, nem fog tetszeni a franciáknak!". A kormánypárt szóvivője a könyv megjelenésekor azonnal cáfolta, hogy ilyet mondott volna.
A múlt héten Párizsban járt Strauss-Kahn mindenestre hivatalosan is megbízott egy ügyvédet azzal, hogy rágalmazás vádjával feljelentést tegyen minden olyan személy ellen, aki a magánéletéről információkat próbál terjeszteni a sajtóban. Jean Veil ügyvéd a L'Express politikai magazin honlapjának elismerte, hogy a szeptemberi Lefebvre-ügy óta többször beszélt Strauss-Kahnnal arról, hogy "véget kell vetni annak, hogy egyazon személyek történeteket terjesztenek vacsoráról vacsorára" Párizs-szerte.
A Le Figaro Magazin szombati számában megjelenő felmérés szerint 46 százalékos tetszési mutatóval az IMF elnöke jelenleg a legnépszerűbb franciaországi politikus, akit a megkérdezettek szívesen látnának fontos szerepben a belpolitikai életben is.
Amikor Sarkozy a szocialista politikust jelölte az IMF élére, megfigyelők azt hangsúlyozták, hogy az államfő egyik célja az volt, hogy legfőbb politikai ellenfelét "kiiktassa" a belpolitikai vitákból, s elképzelhető, hogy ezzel szándéka ellenére előkészítette Strauss-Kahn 2012-es elnökjelöltségét.
(MTI nyomán)