Helen Thomas, neves amerikai fehér házi tudósító és jegyzetíró 90 éves korában darázsfészekbe nyúlt: őszintén kinyilvánította véleményét az izraeli-palesztin viszályról, mondván, hogy a zsidók menjenek a pokolba Palesztinából. Ám gyorsan észhez tért, bocsánatot kért, de a zsidók továbbra is a fejét, pontosabban a kirúgását követelik.


Helen Thomas 89. születésnapja a Fehér Ház sajtótermében

„Mélységesen bánom azokat a megjegyzéseket, amelyeket a múlt héten tettem a palesztinokkal és az izraeliekkel kapcsolatban. Azok nem fejezik ki azon őszinte hitemet, miszerint csak akkor lesz béke a Közel-Keleten, ha mindegyik fél elismeri a kölcsönös tisztelet és tolerancia szükségességét”, olvasható többek között a néhány órával ezelőtt kiadott közleményben Helen Thomas hivatalos weboldalának fejléce alatt.

Helen Thomas a Hearts Média Konglomerátum lapjainak állandó jegyzetírója és fehér házi tudósítója, több nagy sikerű könyv szerzője. A Fehér Házból 1961-től tudósít, s az elnöki sajtótájékoztatókon mindig az első sorban ülhet. Nagy tiszteletnek és népszerűségnek örvend, s a legutóbbi, a 89. születésnapján maga Barack Obama elnök is megkülönböztetett szeretettel köszöntötte.

De nézzük, mi az oka annak, hogy a cionisták Canossát járatnak egy 90 éves újságíróval. Helen Thomas a Gázai övezetbe tartó segélyhajók elleni izraeli katonai támadás után a David Nesenoff rabbi tulajdonában levő internetes portálnak többek között ezt nyilatkozta: „A zsidók menjenek a pokolba Palesztinából. A palesztinokat és földjüket a zsidók megszállva tartják. Palesztina nem Németország és nem Lengyelország”, jelentette ki Helen Thomas a zsidó portálnak, majd arra a kérdésre, hogy hová menjenek a zsidók Palesztinából, ezt felelte:”Menjenek haza Németországba, Lengyelországba és Amerikába. Vagy bárhová, ahonnan jöttek”.

S hogy teljes legyen a kép, hozzá kell tennünk: Helen Thomas tulajdonképpen arab származású, mert szülei annak idején Libanonból vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba. A neves újságírónő fehér házi tudósítóként már évtizedek óta tesz föl kemény kérdéseket a palesztin üggyel kapcsolatban az éppen hivatalban levő amerikai elnöknek, de ezúttal a tőle megszokottnál is radikálisabb hangon szólt.
Szókimondó nyilatkozata után az amerikai zsidók most a 90 éves Helen Thomas fejét, pontosabban kiebrudalását követelik a Fehér Házból. A bosszúért lihegők élén a nagyváradi felmenőkkel kérkedő Ari Fleischer, a Fehér Ház korábbi szóvivője áll. Szinte biztosra vehetjük, hogy Helen Thomas hiába kért bocsánatot, a bosszú nemsokára lesújt rá. Nem valószínű, hogy a két hónap múlva esedékes 90. születésnapját is Obama elnök társaságában tölti.

Hering József
– Kuruc.info